Čím se liší hokaido od jiných dýní a na co se nejvíce hodí? Proč se tato malá dýně stala královnou naší kuchyně?
Dýně milujeme už dlouho, ale od té doby, co známe hokaido, jejich obliba ještě narůstá. A není divu. Zpracování této malé dýně je velmi snadné a nepotřebujeme k tomu velkou sílu, ani velký nůž.
Hokaido v sobě spojuje mnoho výhod, které řada dalších dýní nemá. Můžeme si je krátce shrnout, určitě přitom dostaneme chuť třeba na dýňovou polévku z této skvělé zeleniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč si tolik ceníme dýni hokaido?
Tato malá a pěkná dýně v sobě spojuje řadu výhod. Díky nim se stala zřejmě nejoblíbenější podzimní zeleninou. A jaké jsou to výhody?
- Je malá - tedy velká přesně akorát, abychom ji spotřebovali na jedno jídlo. Žádné zbytky a problémy s uchováním nedojené části.
- Skvěle chutná, má příjemně nasládlou chuť, je jemná, zároveň hutná - není vodnatá. Její chuť je výrazná a velmi dobrá.
- Má krásnou barvu a je pěkná na pohled. Toto oceníme nejen při vaření.
- Hokaido, do té doby než si ji dáme k obědu, totiž může být krásnou domácí dekorací - úžasně prozáří naše podzimní nevlídné dny.
- Snadno se pěstuje na zahradě. Potřebuje výživnou půdu, dostatek vláhy a sluníčko - stejně jako ostatní dýně.
- Je velmi trvanlivá. Můžeme ji skladovat doma, v chladnější místnosti. Při sklizni jí ponecháme krátkou stopku. V dobrých podmínkách vydrží až do jara. Můžeme ji mít stále po ruce.
- A hlavní výhodou je to, že hokaido nemusíme loupat. Díky tomu je vaření s ní velmi snadné a rychlé. Plody si ponechají všechny důležité vitamíny, žádná "hodnota" neputuje na kompost.
- Z hokaida lze vařit slaná i sladká jídla, pochutnají si na ní dospělí i děti. Hokaido je úžasná dýně pro naše každodenní vaření.
Vyzkoušejte ji třeba s bramborami na bylinkách, s vařením poradí názorné video. Další chutné recepty na vaření z dýní (od polévek až po moučníky) najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Banana split
Přidáno před 18 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Kam pro skvělé dýně? Na farmě Bykoš nedaleko Prahy pořídíte menší dýni za 40 Kč. Dobře uskladněná vydrží do jara!
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře