Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct piškotovou roládu. Vyzkoušejte oblíbené recepty na nadýchaný moučník
Zdroj: Top recepty

Moučníky z piškotového těsta patří k těm nejoblíbenějším, můžeme je připravit i na slavností příležitosti. Mohou to být různé řezy, bábovky, dorty i krásně ozdobené rolády. Vybrali jsme několik receptů, které pomohou proniknout do tajů jejich přípravy i méně zkušeným.

Co potřebujeme na piškotové těsto

Na piškotové těsto podle následujícího receptu potřebujeme vejce, cukr a mouku. Důležité je pečlivě oddělit žloutky od bílků. K bílkům se nesmí dostat ani malá část žloutku, aby se nám podařil vyšlehat správně tuhý bílkový sníh. Skvělým pomocníkem při šlehání je elektrický šlehač, který nám jinak zdlouhavou činnost promění v záležitost chvilky.

Jak upéct nadýchanou piškotovou roládu

Na těsto potřebujeme 5 vajec, 5 lžic cukru krupice a 5 lžic polohrubé mouky. Dále si připravíme na krém 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 5 lžic cukru a 250 g másla.
  • Bílky pečlivě oddělíme od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, tak aby se po vyjmutí metly ze sněhu tvořily špičky, které zůstávají stát a neklesají.
  • Žloutky našleháme s cukrem do husté pěny. Poté k nim postupně a zlehka vmícháme sníh, tzn. sníh do žloutkové pěny pozvolna "zabalujeme", aby neklesl.
  • Potom po lžících vmícháme polohrubou mouku. Kdyby se mouka přidala najednou , klesla by ke dnu.
  • Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme cca 8 min. při teplotě 180 °C. Pokud piškotová těsta pečeme příliš prudce, rychle vyběhnou, ale později klesnou.
  • Správné propečení piškotového těsta poznáme podle zrůžovění povrchu. Upečený piškot zůstane při dotyku prstem sice pružný, ale neboří se.  
  • Horký piškot překlopíme pomocí navlhčené utěrky z plechu a hned ho rolujeme. 
  • Po vychladnutí ho rozložíme a naplníme pudinkovým krémem, znovu stočíme a dozdobíme. 
  • Hotovou roládu před podáváním vychladíme v lednici.

Aby se nám roláda krásně povedla, pomůže nám zhlédnutí následujícího videa:

Další tipy na piškotové rolády

Podle dalších receptů můžeme vyzkoušet i jiné skvělé rolády. Když do těsta přidáme trochu přesátého kakaa , výsledkem bude kakaový piškot. Upečený piškot naplníme (krémem či marmeládou) a ozdobíme podle vlastní fantazie a možností. Využijeme strouhaný kokos, mleté vlašské ořechy i čerstvé ovoce (např. jahody, maliny, borůvky).

Další recepty na výborné rolády jsou k dispozici v našem receptáři.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více