Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové pralinky jsou luxusní sladkostí, navíc mohou být skvělým jedlým dárkem a vzhledem k tomu, že čokoláda je známé afrodiziakum, hodí se i jako dárek valentýnský. Poradíme vám s jejich přípravou.

Pralinky jsou trojího druhu - belgické, americké a francouzské. Belgické pralinky jsou čokoládové skořápky naplněné alkoholovou nebo jinou náplní. Tedy to, co známe pod pojmem čokoládový bonbon. Dalším druhem jsou americké pralinky, pro které jsou typické pekanové ořechy, smetana a zkaramelizovaný cukr.

Jak připravit francouzské pralinky

Třetím druhem, na který se zaměříme, jsou francouzské pralinky (lanýže). Jedná se o kuličky z čokoládové nebo čokoládovo-ořechové hmoty obalené v kakau, čokoládě, kokosu, oříšcích apod. Ty francouzské jsou na výrobu jednodušší (nepotřebujeme žádné formičky) a ty vás naučíme.

Francouzské pralinky pro začátečníky

Základem na pralinky je obvykle ganache, známá čokoládová hmota, kterou známe také jako polevu nebo krém. Zbytek je už záležitost chutě a zásob.

  1. 200 g kvalitní čokolády zalijeme 200 ml horké smetany. Můžeme ochutit troškou likéru, špetkou soli, kořením (skořice, chilli) apod.
  2. Když čokoláda změkne, dobře ji ve smetaně rozmícháme a necháme zchladnout.
  3. Hmotu pak můžeme podle potřeby nebo chuti zahustit mletými či sekanými ořechy, doplnit sušeným drobně nasekaným ovocem, nasekanými želé bonbony, griliášem apod.
  4. Z hmoty lžičkou odebíráme kousky a rychle tvoříme kuličky, abychom čokoládu nerozehřáli teplem rukou.
  5. Hmotou také můžeme obalit mandle, celé ořechy nebo jejich části, kousky želé, sušené višně, brusinky nebo rozinky máčené v alkoholu atd. a zabalit do kuličky. Možností je mnoho.
  6. Kuličky obalíme v práškovém kakau, kokosu, sekaných jádrovinách, cukrovém zdobení, rozdrceném lyofilizovaném ovoci, ztuhlé máčíme v čokoládě apod.

Podáváme v papírových košíčcích a můžeme z různých druhů skládat efektní bonboniéry.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více