Houbový výtažek můžeme v kuchyni upotřebit jako bujon nebo dochucovadlo omáček či polévek. Poradíme, jak jej vyrobit a zavařit
Do mnoha pokrmů se nám hodí houbový výtažek - koncentrovaný produkt z hub, který využijeme jako dochucovadlo nebo hustý gelový bujon.
Na houbový výtažek využijeme odřezky, které je škoda vyhodit, také tuhé části hub jako třeně hřibů kovářů, klouzků, kozáků, hlívy apod. nebo přerostlé, ale zdravé klobouky. Nesmí být plesnivé, červivé ani nasáklé vodou.
Jak výtažek připravíme
1 kg očištěných hub nakrájíme na kousky, propláchneme, přidáme 50 g soli, trochu podlijeme vodou a vaříme. Odebereme přebytek šťávy, kterou houby pustí, ale nevyléváme jej. Pak podléváme vodou, aby se houby nepřichytily a dusíme (spotřebujeme postupně necelý půllitr vody). Kromě soli můžeme přidat např. kmín, celý pepř, nové koření nebo bobkový list.
Když je tekutina zcela vydušená, a houby úplně měkké, propasírujeme je, přilijeme odebranou tekutinu a znovu na mírném ohni odpařujeme, dokud není výsledná tekutina hustá jako sirup. Výlisky hub vyhodíme, ty už nezpracováváme.
Jak výtažek sterilujeme.
Hotový vroucí výtažek lijeme do suchých horkých menších sklenic, uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme v pokojové teplotě chladnout 24 hodin a pak sterilujeme 30–40 minut při varu vodní lázně.
Po otevření skleničky musíme obsah ihned spotřebovat.
Výtažek s úspěchem využijeme k zvýraznění chuti houbových polévek, omáček, omáček k minutkám atd.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
K pečenému masu jsou oblíbenou přílohou chlupaté knedlíky. Jsou rychlé a jednoduché, ale jejich příprava má svá pravidla
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Existuje šlehačka bez tuku a laktózy? Tato pěna ji může skvěle nahradit
Komentáře