Znáte všechny typy smetany a víte, na co je použít? Jaká se hodí na zahuštění omáček a která do studené kuchyně?
Pokud jdete do obchodu kupovat smetanu, narazíte na širokou nabídku, ze které můžete vybírat. Než si jednu z nabízených přidáte do košíku, musíte si nejdříve promyslet, co z ní chcete uvařit. Ne každou smetanu lze použít do svíčkové omáčky či na omáčku k těstovinám. Jak poznat tu správnou smetanu, abyste vykouzlili chutné jídlo? Poradíme vám, jak smetany rozeznat a na co kterou použít.
Za smetanu je považována nejtučnější část mléka, která musí mít podle legislativy nejméně 10 % tuku. Oblíbenou klasikou jsou smetany na vaření nebo zakysaná smetana. Jakmile má smetana více jak 30 % tuku, již se jedná o smetanu na šlehání. V obchodech také můžete narazit na tzv. dvojitou smetanu, která obsahuje 48 % tuku, na výrobcích je nejčastěji označována jako Delux.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nízkotučné smetany
Smetana na vaření, která má nejčastěji 12 % tuku, a klasická zakysaná smetana, patří mezi nízkotučné smetany, u kterých je při vaření často problém s tepelnou stabilitou. Pokud je do pokrmu přidáte příliš brzy, mohou se srazit. Často se používají do polévek ke zjemnění. Doporučuje se u nich přidat je do pokrmu až na závěr a poté již nevařit. Zakysaná smetana je také výborná k přípravě dipů nebo do zálivek na saláty.
Vysokoprocentní smetany se hodí k zapékání
Jak bylo napsáno výše, čím více tuku smetana obsahuje, tím má lepší tepelnou stabilitu a v pokrmu se nesrazí. Hodí se tedy na pokrmy, které se zapékají v troubě, do omáček nebo také na zjemnění polévek. U vysokoprocentní smetany v omáčkách a polévkách docílíte hutnější a jemnější konzistence než když použijete smetanu na vaření. Smetanu nad 30 % lze také ušlehat a stane se z ní šlehačka. Často jsou tyto smetany používány na zdobení dortů, do sladkých krémů či dezertů.
Zakysaná smetana obsahuje mléčné bakterie
Zakysanou smetanu můžete v obchodech sehnat již od 12 % tuku až po extra tučnou, která má i kolem 30 % tuku. Její použití je velmi široké, hodí se do vařených slaných jídel na zjemnění, ale také do studené kuchyně. Zakysanou smetanu můžete použít i do sladkých jídel, ať už na ozdobení vdolečků nebo jako základ do palačinkového těsta. Pokud máte chuť na vláčné palačinky, inspirovat se můžete v našem video-receptu. Přejeme dobrou chuť!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 11 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 21 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Hledáte výborný krém našich babiček k plnění a zdobení dortů, rolád a cukroví? Vyzkoušejte klasický vaječný podle tohoto receptu
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Čím nahradit ztužovač šlehačky? Potřebujete pouze dvě suroviny, které nejspíš máte doma
Komentáře
14. 9. 2023 13:28
11. 9. 2023 10:11