Chřest je noblesní vysoce výživná surovina. Víte, jak dlouho chřest vařit?
Chřest je zelenina plná důležitých vitamínů i minerálů, která je bohužel hodně opomíjená už jen proto, že hodně lidí netuší, jak chřest tepelně upravovat. Chřest má příjemnou chuť a uvařený je doslova za pár minut.
V obchodech často narazíme na dva druhy chřestu, a to bílý i zelený. Bílý chřest má silnější slupku a proto jej před vařením musíme oloupat. Využít ho můžeme do zapékaných pokrmů, těstovin, salátů nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit chřest
Před tepelnou úpravou vždy bílý chřest oloupeme, naopak zelený loupat není třeba, pouze v případě, že konce stonku jsou až příliš dřevnaté. Stonky chřestu si před vařením svážeme do svazečku kuchyňskou nití.
- Vodu v hrnci přivedeme k varu, lehce osolíme, přidáme půl lžičky cukru a lžíci citrónové šťávy.
- Do vroucí vody vložíme svazeček chřestu, tak aby v hrnci stál a špičky chřestu byly vždy nad vodou a pouze se vařily v páře.
- Podle tloušťky výhonků vaříme bílý chřest 5 až 8 minut a zelený chřest 2 až 5 minut. Vždy by měl být uvařený na skus, otestovat jej můžeme vidličkou.
- Aby si chřest zachoval svěží barvu, můžeme ho ihned po dovaření zchladit v míse se studenou vodou.
Jak připravit bílý chřest s lahodnou sýrovou omáčkou poradí tento videorecept. Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace s chřestem? Napište nám ji do komentáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře