Jak připravit ty nejkřupavější bramboráky? Máme pro vás 2 důležité rady našich babiček
Bramboráky jsou křupavé placičky z brambor, které voní po česneku a majoránce. Jedná se o jeden z lidových receptů, který měly rády už naše babičky. Bramboráky můžete připravit samotné nebo jako přílohu k masové směsi. Nyní, když jsou k dostání nové brambory, bude jejich chuť ještě lepší.
Bramboráky od pradávna patřily mezi jídlo chudých. Mnohdy k jejich přípravě nepatřilo nic víc než jen brambory a sůl. Nyní se bramboráky připravují trošku bohatší. K jejich přípravě se používá česnek, majoránka, vejce a mouka. Každý ví, že nejchutnější bramboráky jsou ty, které mají křupavý okraj, měkký střed, voní po česneku a podávají se čerstvé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na křupavý bramborák
Jak již sám název pokrmu napovídá, základní ingrediencí jsou brambory. Nyní začíná období pro sběr letošních brambor. Jejich výhodou je, že pokud jsou zdravé nemusíte loupat slupku pouze je stačí důkladně omýt kartáčkem. Čerstvě vybrané brambory mají méně škrobu, proto je dobré s tím při vaření počítat.
- Na 4 porce bramboráků budete potřebovat: 6–8 brambor, 2 vejce, sůl, česnek, majoránku, strouhanku nebo hladkou mouku, tuk na smažení.
- Syrové brambory oloupeme a nastrouháme i s česnekem do mísy. Přidáme vejce, sůl a majoránku podle chuti. Důkladně zamícháme, aby se vše promíchalo.
- Přidáme mouku (nebo strouhanku) na zahuštění těsta, ale pozor, aby nebylo až moc husté. Po promíchání smažíme na rozpáleném tuku dozlatova. Takhle jednoduché to je.
- TIP: Po vytažení z pánvičky dejte bramboráky okapat na papírovou kuchyňskou utěrku. Zbavíte se tím přebytečného tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dosáhnout nejlepší chuti bramboráků
Naše maminky a babičky by nám mohly poradit:
- Podle rad našich babiček je totiž kouzlo chuti bramboráku skryto v přípravě na sádle. To jim dodá správný šmrnc a typickou chuť.
- Abyste docílili křupavého okraje, je dalším tipem na vyzkoušení zahustit těsto místo hladké mouky strouhankou.
Pokud jsme vás inspirovali k tomu, co připravit k zítřejšímu obědu, můžete postup na křupavé bramboráky vyzkoušet podle našeho video-receptu.
Máte i vy nějaké osvědčené tipy, jak připravit ty nejlepší lahodné bramboráky jako od babičky? Budeme moc rádi, když se s námi o ně podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Komentáře