Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené brambory jsou výbornou přílohou k jakémukoli masu, zelenině a rybě. Chutnají s oblíbeným dipem jako samostatný pokrm. Na přípravu nejsou vůbec složité, ale abychom docílili křupavosti, je třeba dodržet několik rad.

Brambory jsou vděčnou přílohou, která doplní jakýkoliv pokrm. Loupání slupky však může být zdlouhavé a v případě čerstvých raných brambor i zbytečné. Zní to jednoduše, že ano? Jen brambory nakrájet a šup s nimi na plech do trouby. Žádné loupání a předvařování. Skvělá příloha je do půl hodiny na stole. Poradíme, jak na to, aby brambory byly neodolatelně křupavé. 

Jaký typ brambor použít 

Správně upečené brambory nesmí být gumové a také nedopečené a tvrdé. Vyhněme se moučným bramborám a zvolme raději salátový typ s tenkou slupkou, výborné jsou nové brambory. Vybíráme brambory s pěknou slupkou, kterou nemusíme loupat, protože tak brambory budou nejen hezky vypadat na talíři, ale docílíme intenzivnější bramborové chuti

Jak na křupavé pečené brambory

I když to zní jednoduše, přeci jen má pečení brambor svá pravidla. Odměnou nám budou uvnitř měkké a na povrchu křupavé lahodné brambory. Brambory je třeba před pečením připravit. Pokud mají použitelnou slupku, pouze je dobře omyjeme a zbavíme nečistot. V opačném případě raději slupku odstraníme. 

  1. Omyté brambory nakrájíme na stejně velké měsíčky, neboli čtvrtky, a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech
  2. Pokapeme je olejem, stačí opravdu pár kapek, a přidáme k nim sůl a drcený kmín.  
  3. Pořádně promícháme, aby se brambory v koření a oleji dobře obalily. 
  4. Vložíme je do rozpálené trouby na 200 °C a pečeme přibližně 30 minut
  5. Během pečení doporučujeme brambory alespoň jednou promíchat

Jak pečené brambory vylepšit

Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte k pečeným bramborám přidat i další koření nebo čerstvé bylinky. Oblíbené variace jsou s uzenou paprikou, sušeným česnekem nebo římským kmínem. V případě čerstvých bylinek je to rozmarýn, tymián, nebo oregano. Nasekané čerstvé bylinky přidáváme až ke konci pečení, na posledních 10 minut, jinak by se spálily. 

Celý postup na pečené brambory můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže. 

Jakou přílohu z brambor máte nejraději vy? Podělte se s námi o své tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více