Jak vařit knedlíky v páře? Naučíme vás jednoduchý postup, který přináší řadu výhod
Knedlíky vařené v páře mají velkou výhodu. Nerozvaří se a případná náplň neuteče do vody. Jednoduše určíme, kdy jsou uvařené. Hotové knedlíky nemusíme lovit z vařící vody a jejich povrch není ovařený (oslizlý).
V páře můžeme vařit nejrůznější typy knedlíků: kynuté, houskové (karlovarské, špekové), ovocné knedlíky a dokonce i knedlíky z bramborového nebo tvarohového těsta. Vaření v páře nabízí jednoduchý postup, který zvládne každý. Potřebujeme kastrol, pařák (napařovací podložku), trochu vody a poklici. Případně ještě pečicí papír nebo trochu oleje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit ovocné knedlíky v páře
- Do kastrolu vložíme pařák namazaný olejem, případně na něj položíme pečicí papír (můžeme ho místy proděravět, aby pára lépe prostupovala). To děláme proto, aby se knedlíky k pařáku nepřilepily. S pečicím papírem nemusíme pařák umývat. Do kastrolu nalijeme přesně tolik vody, aby dosahovala těsně k pařáku.
- V okamžiku, kdy máme knedlíky naplněné a čekají na dokynutí, přivedeme vodu v kastrolu k varu. Pak plamen ztlumíme, aby var byl jen mírný. Tím se vytvoří velké množství potřebné páry.
- Dokynuté knedlíky vložíme na pařák. Kynuté knedlíky ještě nabydou, musíme s tím počítat a knedlíky pokládat s mírným rozestupem. Pokud se bojíme, že se přece jen slepí, můžeme je mezi sebou ještě pomazat olejem.
- Kastrol zakryjeme vhodnou poklicí.
- Ovocné knedlíky vaříme 5–8 minut podle velikosti. Uvařené poznáme podle toho, že jakmile knedlík překrojíme, uvnitř už není syrové těsto. Všechny knedlíky po uvaření propícháme špejlí nebo vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Kynuté knedlíky vyndáme z kastrolu včas, převařené těsto by se srazilo.
- Hotové knedlíky po vyjmutí z páry, pokud je nepodáváme ihned, potřeme olejem, aby neosychaly.
- Při vaření většího množství knedlíků hlídáme hladinu vody v kastrolu a doléváme vařící vodou z konvice, aby se nepřerušil var.
Jak vařit houskové knedlíky
Kynuté knedlíky ve tvaru šišek vaříme delší dobu. Z těsta z 500 g mouky vytvoříme dvě šišky a vaříme je v páře 17–20 minut. Zda jsou uvařené, zjistíme špejlí nebo rozkrojením. Bramborové knedlíky neplněné (ve tvaru šišek) doporučujeme vařit asi 15–20 minut, plněné 10–12 minut.
A ještě pro vás máme recept na výborné bramborové knedlíky. Následující video vám předvede názorně postup, jak je uvařit na pařníku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Komentáře