Jak připravit ovocné knedlíky z kynutého těsta. Letní pochoutku zvládnou i začínající hospodyňky
Knedlíky z kynutého těsta jsou klasikou, kterou si pamatujeme ještě od našich babiček. Dají se připravovat s různými druhy ovoce a výborně chutnají i s rebarborou. A co teprve když je posypeme tvarohem, skořicí, mákem, osmahnutou strouhankou nebo mletými ořechy či kokosem. Možností je celá řada.
Kynuté knedlíky s ovocem
- Na základní dávku potřebujeme 1 kg hrubé mouky, 0,5 litru mléka, 2 lžičky soli, 2 vejce, 1 lžíci cukru a 1 kostku droždí.
- Z kvasnic, trošky vlažného mléka, cukru a třech lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.
- Do mísy dáme zbývající suroviny a přidáme k nim kvásek. Vše dobře propracujeme. Tužší těsto poprášíme moukou a necháme cca hodinu kynout.
- Poté z těsta vytvoříme váleček, který rozkrájíme na kousky. Každý z nich upravíme a trochu roztáhneme.
- Na každý dílek položíme ovoce a přidáme trochu krystalového cukru. Rozkrojené ovoce (např. meruňky nebo švestky) klademe řeznou stranou vzhůru, aby těsto zbytečně nevlhlo. Cukr dáme do prohlubně v ovoci. Práce jde rychleji, když nejprve na kousky těsta rozdělíme ovoce, pak přisypeme lžičkou cukr a až nakonec všechny knedlíky postupně zabalíme.
- Knedlíky dobře uzavřeme, položíme spojem na pomoučněný vál a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Jak uvařit kynuté knedlíky
Knedlíky můžeme uvařit buď v hrnci s vroucí vodou nebo nad párou. Popíšeme vám postup při vaření ve vodě.
- Do vroucí vody vkládáme vždy jen takové množství knedlíků, které příliš neochladí vodu. Navíc knedlíky potřebují při vaření dostatek prostoru a neměly by se vzájemně tísnit.
- Nejprve je vaříme pět minut přikryté pokličkou, potom je otočíme a dovaříme ještě 3–5 minut odkryté. Doba vaření se odvíjí od velikosti knedlíků.
- Tip: Pokud do knedlíků dáváte mražené ovoce, raději ho nejprve nechte rozmrazit, jinak bude střed knedlíků k uvaření potřebovat více času, ale těsto už by mohlo být převařené.
- První knedlík pro jistotu rozkrojíme, abychom poznali, zda je těsto hotové. Další knedlíky ihned po uvaření propícháme vidličkou (stačí 3 vpichy), aby mohla unikat pára. Jinak knedlíky "ztuhnou", srazí se a ztratí příjemnou kyprost.
- Hotové knedlíky jsou nejlepší brzy po uvaření. Pokud vychladnou, ohřejeme je na pařníku. Podáváme se zvolenou posypkou, oslazené práškovým cukrem nebo medem a omaštěné rozpuštěným máslem.
V následujícím videu můžete zhlédnout přípravu a vaření kynutých knedlíků. Mohlo by vás zaujmout i složení těsta, místo hrubé mouky je tentokrát použita dětská krupička.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného
Meruňkové knedlíky si v létě nenechte ujít. Ochutnejte ty nejlepší z kynutého, tvarohového nebo odpalovaného těsta
Jak správně zamrazit jahody? Poradíme správný postup, aby se plody neslepily a zachovaly si co nejvíce své chuti a vitamínů
Komentáře