Jak vyrobit pesto z libečku? Bude báječné do polévek a k těstovinám
Libeček je oblíbenou trvalkou, kterou rádi vysazujeme na naše zahrady. Rostliny libečku jsou pěkné na pohled a přináší bohatý užitek. Pěstujeme je kvůli aromatickým listům a ty jsou nejchutnější brzy na jaře.
Listy libečku používáme především do polévek a bramborových jídel, ale můžeme je přidat na dochucení celé řady dalších pokrmů, včetně masových. Libečku vždy stačí pouze malé množství, protože jeho chuť je výrazná. Přebytek libečku snadno zmrazíme, usušíme nebo zpracujeme na pesto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit libečkové pesto
Postup výroby pesta zvládneme během chvilky:
- Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme (nebo jemně pokrájíme) a smícháme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej).
- Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček.
- Navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
- Pesto odebíráme podle potřeby na dochucení jídel např. polévek nebo karbanátků. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.
- Do pesta můžeme přidat také ořechy nebo semínka, trvanlivost pesta je pak kratší.
Pesta používáme na dochucování mnoha jídel. To libečkové se hodí do polévek, pomazánek, zapékaných jídel, karbanátků, do masových marinád i pod maso.
Podle následujícího videoreceptu můžete uvařit výbornou polévku našich babiček a potřebovat do ní budete také libeček.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 20 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Bramborovou kaši můžeme různými způsoby dochutit, aby byla ještě lepší. Vyzkoušejte různé varianty
Komentáře