Jak vytvarovat velikonoční mazanec. Nejčastěji má tvar kulatého bochníku
Mazanec, velikonoční bochník, je druh kynutého sladkého pečiva, které se podávalo na Velikonoce. Své jméno má od dávných dob, kdy hospodyně nosily pečivo do kostela pro svaté pomazání, dříve se mazanec nesměl nakrojit.
Mazanec má tvar bochníku, proto se mu přezdívá sladký velikonoční chléb. Jemné máslové těsto je plné rozinek a mandlí. Připravuje se většinou ze stejného těsta jako vánočka. Krajíc mazance (někdy i s máslem) byl sváteční velikonoční snídaní.
Jak vytvarovat mazanec
Připravíme si těsto, které necháme vykynout a přemístíme ho na vál:
- Těsto tvarujeme oběma rukama a hranami dlaní zatlačujeme kraje těsta pod bochník. Povrch mazance se tím uhladí a napne.
- Bochník necháme ještě půl hodiny odpočinout, pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a povrch nakrojíme do kříže.
Jak vytvarovat bochníček mazance vám ukáže naše video:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mazanec nemusí mít jen tvar bochníku. Můžeme ho splést do silného copu a smotat do tvaru věnce. Do bochníku můžeme před pečením vložit formičku a do vzniklého hnízdečka dát po upečení barevné vajíčko nebo velikonoční dekoraci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 4 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře