Mazanec - Vánočka - ptáčci v hnízdě
Podle tohoto receptu upečete z kynutého těsta báječný mazanec nebo vánočku. Nebo můžete vytvořit hnízdo posypané mandlemi, do kterého usadíte malého ptáčka, a připravíte tak krásnou jarní jedlou výzdobu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 008 kJ / 3 826 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 86,51 g |
Tuky | 156,21 g |
Vláknina | 21,24 g |
Cholesterol | 1,24 g |
Sodík | 269 mg |
Sůl | 0,56 g |
Sacharidy | 507,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brusinky (nebo rozinky) předem namočíme do rumu.
Krok 2: Z droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a trošky vlažného mléka zaděláme kvásek a necháme vykynout.
Krok 3: Mouku promísíme se solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, kardamomem a s cukrem. Těsto můžeme připravit i v domácí pekárně.
Krok 4: Ve vlažném mléce rozkvedláme žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Nalijeme do nádoby k mouce a zapneme program Kynuté těsto. Po cca 7-10 minutách přidáme rozpuštěné sádlo a brusinky nebo rozinky namočené v rumu a necháme zapracovat do těsta.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.
Krok 6: Necháme kynout na teplém místě asi 30-40 minut a na vále pak tvoříme buď vánočku nebo mazanec. Přeneseme na plech a nakonec ho potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi
Krok 7: Pečeme 10 minut, poté teplotu stáhneme na 170-180 °C a pečeme cca 35-50 minut. Vánočku a mazanec pečeme asi 50 minut, briošky (ptáčky) asi 35 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou.
Zveřejněno 25. 1. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec - Vánočka - ptáčci v hnízdě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PA0l
Moje poznámka
Mazanec - Vánočka - ptáčci v hnízdě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PA0l
Nejnovější recepty
Bramborový salát pro sváteční chvíle
Přidáno před 6 hodinami
Hostomický likér
Přidáno před 9 hodinami
Pečený kuřecí gyros
Přidáno před 10 hodinami
Plněné perníčky
Přidáno před 13 hodinami
Bulgur s rukolou a granátovým jablkem
Přidáno před 14 hodinami
Vánoční makové stromečky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Lékárna.cz: Zdravější sladidla pro vaši linii, zdraví a vánoční pečení bez výčitek
Jak na ty nejlepší vanilkové rohlíčky a jakou mouku do nich použít? Nejčastěji je to hladká, vynikající jsou s ořechy i mandlemi
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nepečené mandarinkové řezy
Jana1973 před 5 hodinami
Cizrna po indicku
martdol@seznam.cz před 5 hodinami
Kuře na kari
Hanina65 před 6 hodinami
Kulajdička, jak ji dělala maminka
misak2 před 10 hodinami
Kaldounová polévka
Hanina65 před 10 hodinami
Falešný "segedín" z cukety
MartinMartin před 11 hodinami
Jelení guláš
MartinMartin před 11 hodinami
Guláš z jeleního masa
Simonyta před 11 hodinami
Cibulová polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Domácí listový závin se slanou náplní
Wikki před 12 hodinami
Tématické fráze:
vánočka s muškátovým oříškem,
vánočka z másla a sádla,
kynutá vánočka s muškátovým oříškem,
velikonoční mazance recept,
kynuta vanočka se sadlem,
mazanec s muskatovym oriskem,
vanocka 250 hl.mouky a 250 polohrube,
levný mazanec,
vánočka s muškátovým oříšky,
levný recept na vánočku bez rozinek,
mazanec potreni,
nádoba na mazanec,
mazanec ptačky,
mazanec z dom.pekarny,
velikonoční mazanec z hl. mouky,
nazdobený mazanec,
vánočka 90 g máslo+sádlo,
nádoba na vánočku,
vanocka z dom pekarny recept,
top recepty na malou vánočku
Suroviny:
máslo,
sádlo,
cukr,
cukr vanilkový,
žloutek,
sůl,
citron,
ořech muškátový,
brusinky,
rum,
droždí sušené,
mléko,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
kardamom mletý,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (5)