Jaký je rozdíl mezi šafránem a světlicí: Obě rostliny se používají jako koření
Šafrán je jedno z nejvzácnějších a nejdražších koření na světě. Světlice barvířská - falešný, planý šafrán - je levnější náhražkou šafránu. Obě rostliny se používají v kuchyni jako koření do polévek, omáček a při přípravě orientálních pokrmů.
Světlice barvířská, nazývaná saflor, falešný nebo planý šafrán, připomíná bodlák a dá se běžně pěstovat na zahradě. Ke konzumaci se používají květní úbory. Světlice je dostupnou a levnou náhradou vzácného a drahého šafránu.
Mohlo by vás zajímat
Jak dávkovat šafrán a světlici
Pozor na falešné padělky šafránu - rozhodně ho nekoupíte na tržnici:
- Pravý šafrán se přidává po nitkách - 3 nitky na hrnec polévky. Světlice použijeme 1 lžičku do stejného množství polévky.
- Šafrán i světlici využijeme v polévkách, omáčkách, v rýžových pokrmech a v jídlech z bílých ryb nebo v orientální a indické kuchyni.
Pokud jste nikdy neochutnali šafrán, nejde jeho sladkou, květinovo-medovou chuť příliš popsat. Ochutnáte-li pravý šafrán, už na jeho chuť nikdy nezapomenete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 31 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Komentáře