7 receptů na luštěninové polévky: Výtečně chutnají z čočky, hrachu či fazolí
Přemýšlíte co vařit ve studených zimních dnech? Luštěninové polévky jsou vydatné, zdravé a příjemně vás zahřejí. Proto jsme pro vás sestavili výběr sedmi oblíbených luštěninových polévek, jejichž příprava je sice jednoduchá, ale chuť výtečná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Čočková polévka
- Hrachová polévka
- Zimní polévka z mrkve a červené čočky
- Zeleninová polévka s cizrnou
- Cizrnová krémová polévka
- Fazolová polévka mojí babičky
- Fazolová polévka rychlá
1. místo
Čočková polévka je jednoduchou a známou luštěninovou polévkou, na které si určitě skvěle pochutnáte. Základem je čočka, ale v různých receptech je polévka obohacená o uzeninu, zeleninu, brambory či houby.
2. místo
Hrachová polévka poslouží i jako součást vánočního menu, pokud nevaříte rybí polévku. Základem polévky podle tohoto receptu je poctivý hovězí vývar. Výborně s ní chutnají krutony a doplnit ji můžete i osmaženou uzeninou.
3. místo
Polévka z červené čočky je výborná zejména pro děti. Příprava je velmi rychlá a navíc červená čočka nenadýmá. Pokud nejste zvyklí běžně luštěniny jíst, pak je právě tato polévka pro vás nejvhodnější na vyzkoušení.
4. místo
I cizrnu můžeme lehce začlenit do našeho jídelníčku. Uvaříme z ní polévku plnou zeleniny. Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna k dispozici, použijeme například mrkev, celer či petržel.
5. místo
Rozmixováním vařené cizrny a brambor připravíme krémovou polévku, kterou dochutíme rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem. Podobně, jako i k jiným krémovým polévkám, se i k této hodí osmažená uzenina a krutony.
6. místo
Hustá polévka z bílých fazolí, brambor a rozkvedlaného vajíčka nadchne řadu strávníků. Pokud si k ní dáte ještě krajíc čerstvého chleba, pak máte o jednoduchý oběd postaráno.
7. místo
Další fazolová polévka je úplně jiná než předchozí. Najdeme v ní rajčatový základ, cibuli, mrkev, chilli a samozřejmě fazole. Doplnit ji můžeme klobásou a na talíři lžící zakysané smetany, ale chutnat vám bude určitě i jen tak.
Zelený hrášek se sice řadí mezi zeleninu, ale připravit z něj můžete také skvělou polévku. V zimě použijeme mražený hrášek a následující jednoduchý videorecept vám předvede, jak hráškový krém uvařit:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 3 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 20 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Jak uvařit hráškový krém? Tuto jarní polévku z čerstvého nebo mraženého hrášku si zamilují i děti
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Červená čočka je luštěnina s jednoduchou a rychlou přípravou
Komentáře