Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na mazanec: Můžete si vybrat tvarohový, šlehačkový, hrníčkový, pletený nebo třeba kváskový
Zdroj: Top recepty

Mazanec je sváteční pečivo, které se tradičně peklo na Bílou sobotu a v neděli se nosilo do kostela k posvěcení (k pomazání). Mazanec ve tvaru bochánku má na povrchu vyznačený kříž. Těsto je nejčastěji kynuté s rozinkami, a povrch bývá posypaný krájenými oloupanými mandlemi.

V našem výběru najdete 7 různých receptů, z nichž každý je něčím zajímavý. Nejčastěji se pečou mazance z kynutých těst, ale ke kypření můžeme použít i prášek do pečiva nebo kvásek. Můžeme upéct mazanec zadělávaný šlehačkou, mlékem nebo vodou. Dobrým pomocníkem je domácí pekárna, usnadní nám míchání i pečení, a nevadí, že tentokrát bude mít mazanec netypický tvar.

1. místo

První mazanec je osvědčenou klasikou. Peče se z kynutého máslového těsta, je v něm několik vajec, ochucený je citronovou kůrou a vanilkovým cukrem, Do těsta zapracujeme trochu rumu. Vykynuté těsto vytvarujeme do tvaru bochánků, na jejichž povrchu nakrojíme kříž.

2. místo

I suroviny na kynuté těsto můžeme odměřovat jednoduše pomocí hrnku, tento recept nám poradí, jak na to. Těsto nakypříme droždím, proto si nejprve připravíme kvásek, a po vzejití ho přidáme k ostatním surovinám.  

3. místo

Tvarohový mazanec je příjemně vláčný, zvlášť když do těsta dáme pořádnou dávku tvarohu. Mazanec nakypříme práškem do pečiva. Těsto ochutíme nasekanými mandlemi a kandovanou pomerančovou kůrou. Před pečením mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

4. místo

Nejvíce času budeme potřebovat na přípravu rozkvašeného kvásku, potom k němu přidáme ostatní suroviny a těsto necháme kynout v teple cca 2–2,5 hodiny. Abychom poznali, že je mazanec dobře propečený, provedeme zkoušku špejlí.   

5. místo

Šlehačkové těsto na tento mazanec připravíme nejsnadněji v domácí pekárně. Do těsta přidáme rozinky, nejlépe namočené v horké vodě s trochou rumu nebo citronu. Vykynuté bochánky před pečením potřeme žloutkem s několika kapkami rumu a mléka. 

6. místo

Další mazanec se připravuje z kynutého těsta, chutná výborně a je zajímavý tím, že se z těsta netvaruje klasický bochánek, ale plete se efektní splétaný vzor. Jak klást jednotlivé pruhy těsta při splétání, nám ukáží fotografie postupu.

7. místo

Těsto na "kapučínový" mazanec je doplněno několika lžícemi prášku cappuccino a strouhaným jablkem, aby těsto bylo vláčné. Kdo chce, přidá strouhané ořechy a sušené rozinky. Těsto necháme umíchat a upéct v domácí pekárně.
 
Na závěr jsme vybrali recept na mazanec z kynutého těsta, doplněný videem. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více