Kdy zaštipovat okurky? Poradíme, jak a proč je potřeba tyto rostliny zaštipovat
Okurky je během sezóny potřeba zaštipovat a regulovat tak jejich bujný růst. Rostlina je náročná na světlo, teplo i vzdušnou vlhkost, a pokud okolo okurek nemůže proudit dostatek vzduchu, trpí rostliny na plísně - listy totiž nestíhají osychat.
Salátové okurky tedy zaštipujeme jednak proto, abychom regulovali jejich růst, ale také proto, abychom odstranili nežádoucí listy, které stíní plodům i rostlině samotné. Jak se okurky zaštipují, to vysvětlíme v tomto článku. Variant je několik, vždy se rozhodujeme podle toho, po čem rostliny necháváme pnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zaštipovat okurky
Vyštipujeme zálistky, což jsou výhony, které vyrůstají za každým pravým listem, podobně jako tomu je u rajčat.
- Aby plody neležely na zemi, odstraňujeme zálistek za 1 listem. Od 2 a 3 listu zálistky ponecháme a zkracujeme je za 2–3 listem.
- Zálistky vyštipujeme co nejdříve, aby se rostlina zbytečně nevysilovala.
- Pokud je zálistek větší, ustřihneme ho nůžkami ve vzdálenosti 1–2 cm od hlavního stonku.
- Pěstujeme-li okurky na síti, dovolíme rostlině větší rozvětvení, ale i tak je třeba ho regulovat.
Okurky nejčastěji konzumujeme čerstvé nebo z nich připravujeme saláty. Oblíbené a velmi osvěžující jsou i okurkové limonády. Na přípravu jedné takové přidáváme videorecept, podle kterého ji zvládne udělat úplně každý.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý
Jak zaštipovat rajčata. Správný postup je důležitou podmínkou bohaté úrody
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře