Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin.
Obsahují množství cenných vitaminů a minerálů, organické kyseliny a třísloviny. Obsah kyseliny salicylové pomáhá snižovat horečku při nachlazení. Pomáhají také při revmatismu, některých jaterních a ledvinových chorobách (jsou močopudné a žlučopudné).
Rady na zpracování malin
Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…
Léčivé jsou i listy, které bývají součástí čajových bylinných směsí. Z plodů vyrábíme šťávy vařené i nevařené), sirupy, džemy (používáme je ve směsi s méně aromatickým a želírujícím rybízem), kompoty, mošty, likéry, moučníky, dezerty, letní chlazené polévky apod. Často je přidáváme pro vylepšení chuti k méně výrazným druhům ovoce.
Pěstované rostliny mají plody méně výrazné chuti a vůně, zato jsou větší a nebývají tolik napadené škůdci, hodí se skvěle na ozdobu moučníků a dezertů. Zajímavá je různě barevná škála plodů od žluté po téměř černou. Listy nemají výrazné léčivé účinky.
Maliny jsou velmi náchylné k plesnivění, doporučujeme zpracovat je krátce po utržení. Chuť a vůni malin nejlépe uchová cukr. Stejně jako jahody mrazíme i maliny v cukru, sirupu nebo jako dřeň. Mrazit lze i vylisovaná šťáva třeba v podobě ledových kostek. V mrazničce vydrží 6-8 měsíců.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 30 minutami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 13 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 14 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 15 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat ořechy? 7 tipů na skladování celých ořechů i vyloupaných jader
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Komentáře