Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené cukroví má na vánoční tabuli také své čestné místo. Rozplývá se na jazyku a k jeho přípravě nejsou potřeba žádné speciální pomůcky, vykrajovátka nebo formičky. Kuličky snadno vytvarujete v dlaních.

Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží jako základ pro těsto. Stejně tak do nich lze využít zbylé náplně z jiného cukroví.

Jak na luxusní nepečené kuličky

Máme pro vás jednoduchý návod:

  • Vyberte si recept blízký vašim představám o lahodných kuličkách a všechny potřebné suroviny smíchejte v těsto.
  • Pokud by bylo příliš měkké, zahustěte ho drcenými piškoty či oplatky. Ty rozdrťte uzavřené v sáčku pomocí válečku nebo v kuchyňském sekáčku.
  • V případě suchého, drolivého těsta po troškách přilévejte tekutinu uvedenou v receptu nebo využijte přebytečné náplně z přípravy jiných druhů cukroví.
  • Těsto nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici, bude se vám s ním lépe pracovat.
  • Poté z kousků těsta tvarujte vámi požadovanou velikost kuliček. Do jejich středu můžete vložit např. mandli, lískový oříšek či kuličku z marcipánu. Pracujte rychle, aby se tuk použitý do těsta nestihl rozpouštět.
  • Hotové kuličky obalujte v kokosu, kakau, skořici smíchané s moučkovým cukrem, použít můžete i drcené či mleté ořechy. Také je lze máčet v rozpuštěné bílé či hořké čokoládě - pozor, čokoláda musí být vlažná, nikoliv horká a kuličky vychlazené.
  • Máčené kuličky poté můžete posypat barevným posypem nebo drceným sušeným ovocem.
  • Kuličky skladujte nejlépe v lednici.

Kuličky připravujte jen několik dní před Vánocemi, nepotřebují žádný čas k rozležení. Jako tekutinu do těsta můžete zvolit alkohol, který prodlouží jejich trvanlivost. Kuličky by se měly nejpozději do týdne sníst, abyste si nepřivodili zdravotní obtíže. Připravte si podle názorného videoreceptu úžasné tiramisu kuličky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více