Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko patří mezi základní složky naší potravy. Vyrábí se z něj mnoho dalších produktů, které většina z nás konzumuje téměř každý den. Je významným zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a dalších pro nás prospěšných a hodnotných látek.

Mléko můžeme konzumovat bez jakékoliv úpravy a to za předpokladu, že známe jeho původ i zdravotní stav zvířete, které ho vyprodukovalo. V opačném případě se doporučuje mléko pasterovat a zbavit se tak choroboplodných zárodků.

Mléko a jeho přednosti

Proč je dobré mléko a mléčné výrobky konzumovat? Přinášíme několik jeho předností i zajímavostí.

  • V kysaných mléčných produktech se díky působení mikroorganismů podstatně zvyšuje obsah vitamínů B1 a B2.
  • Odtučněné mléko obsahuje maximálně 0,5 % tuku, polotučné 1,5–2 % a plnotučné minimálně 3,5 % tuku. Čerstvé mléko bez úpravy má tučnost 3,5–6,5 % v závislosti na ročním období, krmné dávce a plemeni krávy.
  • Kozí mléko obsahuje v průměru 3,3 % tuku a ovčí mléko dokonce 7,5 % tuku
  • Aby kráva, koza či ovce mohla začít dávat mléko, musí předcházet porod mláděte. Už 2 měsíce po otelení bývá kráva znovu březí. 
  • Mléko je z 88 % tvořeno vodou.

Na závěr si otestujte své znalosti o mléce v zábavném a poučném kvízu, který jsme pro vás připravili. Do komentářů se pak můžete pochlubit, jak úspěšní jste v něm byli.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více