Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
V zimním a předjarním období hledáme cesty, jak zásobit své rodiny vitamíny z rostlinné říše. Jeden z jednoduchých způsob, jak si opatřit čerstvé svěží natě, je pěstovat si minizahrádku za oknem. Není to nákladné a může to být příjemná zábava i pro děti.
Příprava pažitky do květináčů
Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli "dobývat" v zimě. Podzemní část rostlin v květináči by měla být dostatečně velká, v opačném případě nám vyroste jen málo natě. Rostliny necháme venku přejít mrazem. Můžeme je přestěhovat do fóliovníku, aby květináče byly chráněny před nepřízní počasí a nezapadly nám sněhem.
Zahrádka za oknem
V průběhu zimy je postupně nosíme do teplé místnosti k rychlení. Květináče nejprve opláchneme, zavlažíme a postavíme na podtácek, který umístíme na světlé místo, nejlépe na parapet. Brzy začnou růst mladé svěží natě, které můžeme několikrát seříznout. Rostliny, které již nebudeme znovu seřezávat, umístíme do chladného prostředí a jakmile na jaře počasí dovolí, znovu je vysadíme na záhon.
Ani v chladném období roku nemusíme být bez svěžích a čerstvých natí. Jejich pěstování není náročné a jimi ozdobené pokrmy jsou na pohled mnohem lákavější. Navíc nám pomohou získat tolik potřebné vitamíny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 10 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 16 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 17 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Komentáře