5 nejčastějších chyb při šlehání sněhu z bílků aneb proč se vám nedařilo
Připravit dokonalý sníh z bílků má svá pravidla, jejichž porušení mívá za následek nepodařený moučník. Většině malérů lze jednoduše předejít. Máme pro vás několik tipů, jak ušlehat sníh, který se pokaždé povede.
Správně ušlehaný sníh potřebujeme do všech šlehaných moučníků z piškotového a třeného těsta. Sníh využijeme také při pečení sněhového cukroví, moučníku Pavlova apod. Ve slané kuchyni nám sníh nadlehčí nákypy a suflé. Tam všude je správně ušlehaný sníh nezbytností. Začátečníci mohou udělat řadu chyb, kvůli kterým výsledek nedopadne podle jejich představ.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při šlehání bílkového sněhu
Jaké záludnosti nás mohou potkat při šlehání bílkového sněhu a jak jim předejít? Vybrali jsme pro vás ty nejčastější problémy.
- Sníh se nevyšlehal: Pravděpodobně jste měli mastné nádoby, metly nebo bílky se zbytky žloutku. Všechny nádoby a pomůcky je nutné mít odmaštěné, můžete je před šleháním potřít citronovou šťávou nebo octem. Také je nutné pečlivě oddělit žloutky od bílků. I malý kousek žloutku zamezí správnému vyšlehání sněhu. Jak oddělit žloutky a bílky popisuje náš článek.
- Sníh je přešlehaný: Sníh, který se trhá a hrudkuje, je už přešlehaný. Z takového sněhu rychle unikne vzduch a jeho hlavní výhoda je zničená. Sníh je potřeba šlehat, dokud není hustý a jemný, ale nesmí téct. Jakmile tvoří špičky, které drží tvar, je ušlehaný.
- Sníh je nedostatečně našlehaný: K pevnému sněhu pomůže, když nejsou bílky studené. Těsně před šleháním do nich přidáme lžičku vody nebo citronové šťávy. Také špetka soli přidaná na začátku šlehání pomůže k pevnému sněhu.
- Jak přidat cukr do sněhu: Cukr do sněhu přidávejte vždy krupicový ve fázi, kdy bílky zbělají. Prudké přidání cukru už do našlehaných bílků má za následek spadnutí sněhu.
- Jak zachránit sníh z bílků: Pokud sníh „spadne“ a zvodnatí, nepomůže mu už nic. Lépe je klesnutí předcházet. Využijte našich předcházejících rad a sníh použijte co nejdříve po ušlehání. Do těsta sníh vmíchejte opatrně, jen ho převracejte.
Podle našeho videa se naučíte, jak ušlehat sníh nad párou. Tuto dovednost využijete při pečení sněhového cukroví nebo plnění zákusků (např. kremrolí) sněhem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 58 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Retro cukrárna: Kremrole z jemného křehkého těsta plněné nadýchanou náplní z bílků a cukru se rozplývají na jazyku
Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
Komentáře