Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak urychlit dozrávání rajčat? Je potřeba keře pravidelně zaštipovat, zastaví se tak růst, ale posílí se plody
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Pěstební sezóna je v plném proudu a právě sklízíme plody své práce, například rajčata. Jedním z podpůrných kroků při pěstování tyčkových rajčat je jejich zaštipování. Podívejme se, co je myšleno zaštipováním a jak ho provádět, aby všechna pěstovaná rajčata stihla ideálně dozrát.

Rozvětvení tyčkových rajčat není vhodné

Tyčková rajčata vyvazujeme postupně během růstu k opoře. Ta by měla být co nejvíce stabilní, aby chránila rostlinu před povětrnostními vlivy a tedy polámáním. Rajčata dokáží vyrůst až do dvou metrů, takže stabilita je na místě.

Dbáme na to, aby na rostlině byla jedna hlavní osa, rozvětvení není k užitku. Proto je potřeba, abychom pravidelně vyštipovali výhony (zálistky), které rostou v úžlabí listů. Rostlina by se jinak zbytečně zahušťovala a věnovala i méně energie do tvorby a dozrávání plodů.

Vyštipovat můžeme i rukou

Zahušťování rajčat je nežádoucí s ohledem na šíření chorob, ke kterým jsou rajčata zejména v deštivém počasí náchylná. Vyštipovat lze jednoduše odlomením rukou. Pokud jsou výhony již větší, použijeme čisté nůžky, aby se při vylomení nepoškodila lodyha.

Když je ale postranní výhon už srovnatelný s hlavním, už do rostliny raději nezasahujeme a výhon vyvazujeme tak, aby se nevylomil pod tíhou plodů.

Co se stane, pokud na tuto činnost rezignujeme? Věřte, že úrody se dočkáte i tak, jen může být lehce posunuta a rostliny jsou pro zahuštění více náchylné k napadení plísněmi. 

Zastavte růst, posilte plody

U tyčkových odrůd rajčat nás čeká ještě jedno zaštipování. Během druhé poloviny srpna a nejpozději na začátku září přistoupíme k jinému užitečnému opatření - nad posledním vijanem („stonek“, na kterém jsou rajčata - pozn. red.) vyvinutých plodů odřízneme vrcholky rostlin. V tu dobu by na rostlině mohlo být kolem šesti vijanů. Jen tak dokáže rostlina věnovat dost sil dozrávání stávajících plodů. S horšícím se a chladným počasím totiž zrání zpomaluje a další kvetení není tedy k užitku.

Listů se naopak zbytečně nezbavujeme. Pouze odstraňujeme žloutnoucí spodní listy na úrovni prvních plodů. K odlistění přistupujeme až v případě poškození rostliny chorobami. 

Co když nestihnou dozrát

S příchodem prvních mrazíků sklidíme všechny zelené, ale vyvinuté plody. Takové mohou postupně dozrát ve skleníku či pařeništi. Lze sklidit také celé rostliny i s plody a nechat je dozrávat v teplé místnosti. Kvalita a chuť již však nebude taková, jako když dozrávají během léta na slunku. Využít se však dají i zelené a je možné je naložit do čalamád, chutney či marmelád

Zdroje informací:

Časopis Flóra, Tajemství rajské chuti, 5/2022

Časopis Naše krásná zahrada, Rajčata čili jablka z ráje, 5/2022

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší, A. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více