Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mochyně je plná vitamínu C. Jak ji vypěstovat doma a který druh vás může otrávit?
Zdroj: Pixabay, Ulrike Leone, Pixabay licence

Mochyně bývá ozdobou luxusních dortíků; žlutooranžová kulička v otevřeném obalu připomínajícím lampion. Až na ni narazíte, rozhodně ji neodstrkujte kamsi do koutku talíře. Udělali byste velkou chybu, protože jde o velmi zdravé a chutné ovoce, které si navíc můžete vypěstovat na vlastní zahradě nebo i na balkoně.

Jak se v nich vyznat

I když existuje více než sto druhů physalis, jak zní rodové jméno mochyně, u nás se setkáme zejména s mochyní židovskou, jejíž sytě oranžové lampionky bývají součástí interiérových dekorací a zdobí nejednu zahradu. Pozor na to, že plody ukrývající se uvnitř není vhodné jíst, protože obsahují hořčinu physalin, jenž může při větší konzumaci vyvolat nevolnosti či dokonce zvracení. Ovšem mochyně, o které bude řeč, má druhové jméno peruánská, je jedlá, dokonce velmi chutná a zdravá. Občas se dá najít na pultech obchodů.

Proč jíst mochyni peruánskou

Je třeba si jí cenit zejména pro vysoký obsah vitamínu C. Zanedbatelné není ani množství vitamínu B a provitamínu A. Z minerálů jsou významné draslík, fosfor a vápník. Mochyně ale také obsahuje rutin, který příznivě působí proti žilní nedostatečnosti. Vzhledem k vysokém množství antioxidačních prvků dokáže mochyně zpomalovat buněčné stárnutí, chrání před degenerací, zlepšuje soustředění a zvyšuje imunitu. Jelikož má nízký glykemický index, můžete ji konzumovat i v případě, že si hlídáte kalorie. To ale není všechno; mochyně působí močopudně, pomáhá při potížích s ledvinami, dně nebo revmatismu. Nejlepší je konzumovat ji čerstvou, ale dá se sehnat i sušená nebo lyofilizovaná.

Mochyně v kuchyni

Tradiční použití je v čerstvém stavu. Vylepší chuť nejenom ovocného, ale také zeleninového salátu. Přidejte ji do smoothie, ovocné limonády, pro svou sladkokyselou chuť sluší i koktejlům na bázi alkoholu, kterým dodá vizuální šmrnc i další chuťový rozměr. Hodí se do jogurtů, tvarohů a jako ozdoba na různé koláče nebo dorty. Je z ní také vynikající marmeláda nebo kompot. Připravte si základní dip z jogurtu nebo zakysané smetany, který okořeníte podle chuti a přidáte k němu na drobno nasekané mochyně. Nechte pár hodin odležet v chladu a můžete podávat třeba ke grilovanému masu.

Z vlastních zdrojů

Mochyně peruánská pochází z jihoamerického Peru a Guatemaly, kde dorůstá až do výše tří metrů. To se vám asi v našich podmínkách nestane, ale rozhodně ji zkuste vypěstovat doma, není to nijak složité. Právě teď je čas k zasazení semínek. Až vzejdou, ze sadbovačů je přesaďte do větších nádob a po květnových ledových mužích dejte ven. Dobře se jim daří ve velkých pěstebních nádobách na jižní straně s dostatkem slunečního světla, v zemině bohaté na živiny a s dostatkem vláhy. Pokud je k tomu budete pravidelně přihnojovat, můžete se těšit na krásné vysoké rostliny obsypané spoustou lahodných plodů.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více