Mochyně je plná vitamínu C. Jak ji vypěstovat doma a který druh vás může otrávit?
29. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Mochyně bývá ozdobou luxusních dortíků; žlutooranžová kulička v otevřeném obalu připomínajícím lampion. Až na ni narazíte, rozhodně ji neodstrkujte kamsi do koutku talíře. Udělali byste velkou chybu, protože jde o velmi zdravé a chutné ovoce, které si navíc můžete vypěstovat na vlastní zahradě nebo i na balkoně.
Jak se v nich vyznat
I když existuje více než sto druhů physalis, jak zní rodové jméno mochyně, u nás se setkáme zejména s mochyní židovskou, jejíž sytě oranžové lampionky bývají součástí interiérových dekorací a zdobí nejednu zahradu. Pozor na to, že plody ukrývající se uvnitř není vhodné jíst, protože obsahují hořčinu physalin, jenž může při větší konzumaci vyvolat nevolnosti či dokonce zvracení. Ovšem mochyně, o které bude řeč, má druhové jméno peruánská, je jedlá, dokonce velmi chutná a zdravá. Občas se dá najít na pultech obchodů.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíst mochyni peruánskou
Je třeba si jí cenit zejména pro vysoký obsah vitamínu C. Zanedbatelné není ani množství vitamínu B a provitamínu A. Z minerálů jsou významné draslík, fosfor a vápník. Mochyně ale také obsahuje rutin, který příznivě působí proti žilní nedostatečnosti. Vzhledem k vysokém množství antioxidačních prvků dokáže mochyně zpomalovat buněčné stárnutí, chrání před degenerací, zlepšuje soustředění a zvyšuje imunitu. Jelikož má nízký glykemický index, můžete ji konzumovat i v případě, že si hlídáte kalorie. To ale není všechno; mochyně působí močopudně, pomáhá při potížích s ledvinami, dně nebo revmatismu. Nejlepší je konzumovat ji čerstvou, ale dá se sehnat i sušená nebo lyofilizovaná.
Mochyně v kuchyni
Tradiční použití je v čerstvém stavu. Vylepší chuť nejenom ovocného, ale také zeleninového salátu. Přidejte ji do smoothie, ovocné limonády, pro svou sladkokyselou chuť sluší i koktejlům na bázi alkoholu, kterým dodá vizuální šmrnc i další chuťový rozměr. Hodí se do jogurtů, tvarohů a jako ozdoba na různé koláče nebo dorty. Je z ní také vynikající marmeláda nebo kompot. Připravte si základní dip z jogurtu nebo zakysané smetany, který okořeníte podle chuti a přidáte k němu na drobno nasekané mochyně. Nechte pár hodin odležet v chladu a můžete podávat třeba ke grilovanému masu.
Mohlo by vás zajímat
Z vlastních zdrojů
Mochyně peruánská pochází z jihoamerického Peru a Guatemaly, kde dorůstá až do výše tří metrů. To se vám asi v našich podmínkách nestane, ale rozhodně ji zkuste vypěstovat doma, není to nijak složité. Právě teď je čas k zasazení semínek. Až vzejdou, ze sadbovačů je přesaďte do větších nádob a po květnových ledových mužích dejte ven. Dobře se jim daří ve velkých pěstebních nádobách na jižní straně s dostatkem slunečního světla, v zemině bohaté na živiny a s dostatkem vláhy. Pokud je k tomu budete pravidelně přihnojovat, můžete se těšit na krásné vysoké rostliny obsypané spoustou lahodných plodů.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno 19. 4. 2024 14:01
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Přečtěte si Zobrazit více
Odhalte sílu manga: Proč chutná trochu jako mrkev a jak v obchodě poznat, že je zralé?
Moravanka je oblíbená zeleninová směs, kterou si můžeme koupit hotovou. Využijeme ji ve studené kuchyni i při vaření
Physalis neboli mochyně peruánská: Znáte tyto jedlé lampionky, které jsou silným antioxidantem?