Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačokča plněná mletým masem v rajské omáčce: Podává se s knedlíkem a je stejně dobrá jako plněné papriky
Zdroj: Iva Jechová

Ačokča dozrává během září - její plody jsou velké jako menší papriky. Zavaření mladých plodů na sladkokyselo máme za sebou, můžeme vyzkoušet plněnou ačokču v rajské omáčce. Je to lahůdka i pro lidi, kteří nemají rádi chuť papriky.

Ačokča v rajské omáčce je vynikající pokrm. Nemá výraznou chuť papriky, ačkoliv se jí chutí trochu podobá. Slupka ačokči při vaření neodpadává, proto ji mají rády i děti, kterým jinak papriky vadí. Jak na to, aby se jídlo povedlo?

Ačokča plněná mletým masem

Příprava ačokči na naplnění trvá trochu déle než plnit papriky:

  • Každému plodu odřízneme vršek a ostrým nožíkem nebo malou lžičkou vyškrábneme vnitřek. Snažíme se, aby ačokča nepraskla, jinak se začne kroutit. Očistíme jich tolik, kolik máme doma jedlíků.
  • Připravíme si mleté maso - osolíme ho, opepříme a smícháme s vejcem, trochou mléka, popřípadě dohustíme mletými ovesnými vločkami. Rýži nepoužíváme - je příliš velká a plody by se při vaření potrhaly.
  • Na tuku osmahneme cibuli, podlijeme ji vodou a přidáme do ní plechovku drcených rajčat, protlak nebo domácí kečup. Okořeníme novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Omáčku přivedeme k varu a vložíme ačokču.
  • Vaříme na mírném ohni jednu hodinu. Nastrouháme si perník na strouhání, rozmícháme ho v trošce vody a nalijeme do omáčky. Pokud bychom ho tam jen nasypali, vytvořily by se žmolky.
  • Plněné ačokči podáváme s domácím knedlíkem.
Ačokča je ještě nepříliš známá zelenina, nedá se koupit v obchodě, ale můžeme ji dostat darem nebo si ji vypěstovat, což vůbec není těžké. Pokud jste ačokču nesehnali, nevadí - plněné papriky v rajské s knedlíkem jsou také dobré a s nimi vám pomůže naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více