Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z úrody vyzrálých rajčat si uvaříme ten nejlepší domácí kečup. Ochutíme ho podle sebe, výsledek bude určitě kvalitní
Toprecepty.cz

Domácí kečup je skvělou variantou, jak využít velkou úrodu nejen rajčat, ale i letních jablek. Výsledkem bude kvalitní produkt, který s chutí spotřebujeme během následujících měsíců na dochucení mnoha pokrmů.

Kečup je sladkokyselý kořeněný výrobek hustší konzistence, který používáme na dochucování podobně jako hořčici nebo některou majonézovou omáčku. V případě domácího produktu máme jistotu kvalitní suroviny.

Jak kečup vyrobíme

Většina domácích kečupů obsahuje rajčata, jablka a cibuli. Rajčata a jablka omyjeme a spolu s oloupanou cibulí nakrájíme na kolečka. Podlijeme nepatrně vodou a rozvaříme na kaši, pak propasírujeme přes síto. Ochutíme kořením, solí, cukrem a octem. Na mírném ohni ještě dusíme, aby se chutě propojily a hmota zahustila. Nakonec přecedíme a můžeme rozmixovat, aby byl kečup jemný.

Chuťové variace kečupů

  • Do kečupu s ohledem na budoucí strávníky můžeme přidat pálivou papriku nebo chilli.
  • Můžeme ho ale naopak uvařit sladší a méně kořeněný.
  • Kečup lze ochutit také bylinkami.
  • Do základu je možné rozvařit i jinou zeleninu, např. papriky, mrkev, červenou řepu nebo celer. Musíme ale počítat s tím, že kečup tím částečně chuťově a barevně ovlivníme.

Jak kečup zavaříme

Kečup lijeme horký do předehřátých sklenic, uzavřeme a otočíme na 10 minut na víčko. Můžeme jej také sterilovat 20–25 minut za varu vodní lázně.

Vzhledem k tomu, že kupované kečupy bývají z nekvalitních surovin a plné chemie, jejich domácí výroba se rozhodně vyplatí.

Video poradí, jak vyrobit domácí kečup

Rajčata se výborně hodí i na další způsoby zpracování. Jednou z možností jsou rajčata naložená v oleji - jak na to, poradí náš další článek.

 

 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky