Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perník na strouhání našich babiček

Tento perník má široké použití a navíc má tu výhodu, že vám v suchu a chladu vydrží opravdu velmi dlouho. Naše babičky využívaly toho, že je tuhý, krájely ho na menší plátky, máčely do rumu a obalovaly v čokoládě a pak v kokosu.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

9. 12. 2013 10:16

Suroviny pro 3 kusy

3 kusy

Nutriční hodnoty

Energie8 727 kJ / 2 086 kcal
Bílkoviny72,26 g
Tuky26,87 g
Vláknina40,20 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 305 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy368,65 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků, do sladkých omáček jako rajská, slivovačka, staročeská odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas (moderátorka)

22. 12. 2023 18:13

Peraja: Je moc dobře, že tady máme tyto recepty. :yes::-K

Peraja Peraja

22. 12. 2023 14:00

Geniální recept :-)
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů:-)

fb.lib fb.lib

24. 2. 2018 09:42

Nadia22: 200 ml a pak dle potřeby přilít.

Nadia22 Nadia22

18. 2. 2018 11:18

Taky by me zajimalo, kolik je salek mleka? 1/4 litru, nebo mene?

fb.lib fb.lib

5. 12. 2014 23:54

casino:šikula, dík za foto.:yes::-D

hosta hosta

2. 12. 2014 23:57

Perníkové koření (Vitana) má Albert. Používám ho i při přípravě rajské omáčky:-))

casino casino

2. 12. 2014 20:47

Severinka:
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil:yes:
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře;-( Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...

Severinka Severinka

30. 11. 2014 20:39

Dneska jsem objela krám kolem dokola a v místech kde by měl být perník na strouhání nebyl:-O:-O:-OMám v plánu rajskou, tak zkusím upéci tento;-);-);-)

casino casino

24. 11. 2014 21:03

fb.lib:
Už odpočívá...:-D

fb.lib fb.lib

9. 12. 2013 14:01

arrefeena: Amonium jsou cukrářské kvasnice koupite je v drogérii nebo se dají objednat na internetu.

Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.:-))

Irrena Irrena

9. 12. 2013 13:32

Budu si muset upéct, skvělé:yes:

Jitkas

9. 12. 2013 13:10

fb.lib: Paradni recept, asi by nebylo spatne ty dve mouky namichat, co myslite?

arrefeena

9. 12. 2013 12:34

co je to amonia

zizala zizala (moderátorka)

9. 12. 2013 12:17

:yes::yes:

fb.lib fb.lib

9. 12. 2013 11:34

Perník sám o sobě se nekazí,jako takto čistý perník.Já ho peču tak 3x do roka jelikož ho hodně používám,a když je tvrdší lépe se strouhá, nastrouhaný je jemnější a tím lepší na zahušťování omáček. Déle jak na půl roku si zásobu nedělejte.On se dělá ještě litý perník na strouhání,myslím že jsem ho viděl na labužníku,je porovitější a myslím že trvanlivost bude o něco málo kratší s ohledem na menší množství medu a větší množství mléka.Hezké pečení.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí perník na strouhání perník na strouhání-recept zahuštování perníkem jablečný koláč co s tvrdým perníkem recepty ze strouhaného perníku zitna mouka pernik odpocivat 14 dni pernik na struhani perniknastrouhani pernik jak pecu ja strouhaný perník na knedlíky náplň ze strouhaného perníku strouhaný perník v těstě pernik na strohání pernik nastrouhani sypani na ovocne knedliky recept na tvrdy pernik na strouhani recept ze strouhaného perníku kde koupit perník peník na strouhání

Suroviny: med, mléko, mouka žitná, koření do perníku, vejce, amonium, tuk

TopRecepty.cz

Perník na strouhání našich babiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8AML