Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora je krásnou a mohutnou rostlinou, kterou na zahradě pěstujeme pro její silné řapíky. Sklízíme je na jaře, jakmile zesílí. Z každé rostliny vylomíme pouze několik nejsilnějších řapíků a to teprve od druhého roku pěstování. Při sklizni nepoužíváme nůž, ale řapíky opatrně vykroutíme a vytrhneme.

Řapíky rebarbory jsou vhodné ke sklizni ještě dříve, než začne dozrávat první ovoce. Mají příjemně nakyslou chuť a skvěle se hodí na přípravu moučníků. Výborně se doplňují s chutí tvarohu. Rebarboru používáme do koláčů a buchet, je vhodná k plnění závinů a sladkého pečiva, kynuté knedlíky plněné rebarborou jsou velkou pochoutkou. Přebytek rebarbory snadno zmrazíme nebo zpracujeme na výrobu džemů.

Proč se loupe rebarbora a jak ji připravit k jídlu

Sklizené řapíky před přidáním do moučníků očistíme:

  1. Řapíky zbavíme hned po sklizni čepelí, jinak by brzy začaly vadnout a "gumovatět".
  2. Pak řapíky oloupeme a přitom odkrojíme oba nepěkné konce. Slupka rebarbory je tužší než vnitřek a jsou v ní dlouhá vlákna. Oloupaná rebarbora je chutná a jemná.
  3. Oloupané řapíky umyjeme a nakrájíme na menší kousky.
  4. Před dalším použitím je krátce povaříme (několik minut) nebo alespoň spaříme. Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou (podobně jako špenát), která se částečně vyluhuje do vody. Díky povaření již nebude nutné rebarboru tolik přislazovat.
  5. Dále již postupujeme podle zvoleného receptu. Po vychladnutí rebarboru použijeme do koláčů nebo knedlíků
  6. Sklizenou a neoloupanou rebarboru lze skladovat několik dnů v lednici - zabalíme ji, aby nevysychala.

Oldřich Dufek v knize Zelenina a ovoce v kuchyni uvádí: "Reveň obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, vitamín C a z minerálních látek zejména vápník, hořčík a fosfor. Ke zmírnění účinků kyseliny šťavelové doplňujeme pokrmy připravované z reveně mléčnými výrobky (mlékem, smetanou a podobně)."

Na inspiraci pro vás máme videorecept na rebarborový koláč s tvarohem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více