Rajčatová polévka s cuketou: Tato lehká letní polévka se výtečně hodí na rychlou večeři
Rajčata nyní seženete v té nejlepší kvalitě. Jsou chutná a mají svou typickou vůni. Proto z nich doporučujeme kromě čerstvého rajčatového salátu připravit i chutnou polévku. Je lehká, ale zároveň příjemně zasytí, proto poslouží jako rychlá večeře.
Polévka je grunt, to je přísloví, které platilo už dávno a platí dodnes. Není nic lepšího než kvalitní teplá polévka, která zažene hlad a zároveň vám doplní potřebné živiny a vitamíny. Proto je v letní sezóně polévka jedním z pokrmů, který se hodí i na zpracování přebytků sezonní zeleniny. Polévky jsou většinou snadné na přípravu, nezaberou mnoho času a nasytíte s nimi celou rodinu.
Vaření polévky bude raz dva hotové
Rajčatová polévka s cuketou je lehký pokrm, který je nadupaný vitamíny z čerstvé zeleniny a navíc je na závěr zjemněná přidáním smetany. Na základní recept budeme potřebovat: 200 g cukety, 200 g rajského protlaku (nebo čerstvých rajčat), 1 cibuli, 70 g celeru, 700 ml zeleninového vývaru, máslo, libeček, petrželku, bazalku, špetku cukru, chilli, 4 kuličky nového koření, sůl a 100 ml smetany na vaření.
- Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme najemno. Očištěnou cuketu a celer nastrouháme nahrubo.
- Na másle zpěníme cibuli, přidáme celer a osmažíme. Až celer začne vonět, přisypeme cuketu, nové koření a chvíli opékáme.
- Přimícháme protlak, restujeme, zalijeme vývarem, osolíme a zvolna vaříme do změknutí zeleniny.
- Přidáme libeček, petržel a vše rozmixujeme na hladký krém (kromě nového koření). Na závěr zjemníme smetanou a dochutíme cukrem a chilli podle chuti. A polévka je hotová.
- TIP: Do polévky můžeme přidat krutony, těstoviny nebo si ji dát jen tak.
Rajčatové topinky
Jako další jednoduchý a hlavně rychlý recept na večeři můžete připravit i rajčatové topinky, které v období chutných a šťavnatých rajčat stojí určitě za vyzkoušení. S přípravou vám pomůže naše video.
Máte i vy přes léto rádi rychlé a snadné recepty? Pokud ano, budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Banana split
Přidáno před 5 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 18 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 19 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Kořenová zelenina v nich nesmí chybět, především mrkev, celer a petržel
Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Komentáře