Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Když přineseme z lesa větší množství hub, přemýšlíme, jak je nejlépe uchovat na zimu. Máme více možností, ale vždy je nejpozději druhý den spotřebujeme nebo vhodným způsobem uložíme pro pozdější použití. Houby jsou velmi choulostivé a vyžadují rychlé zpracování.
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém (sladkokyselém) nálevu, v tuku, v soli a ve vlastní šťávě. Základem jsou čerstvé zdravé houby, které bezpečně známe a víme o nich, že jsou jedlé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sterilování v octu nebo ve sladkokyselém nálevu
Vhodné jsou především pevné hřibovité houby nebo ryzec pravý, ale i václavky. Malé plodnice ponecháme celé, větší překrojíme (varem se zmenší).
Houby předvaříme v osolené vodě (30 g soli na 1 l vody) 5 minut, scedíme, poté krátce propláchneme ve studené tekoucí vodě, čímž se zbavíme velké části slizovitých látek. Spolu s hrubě nakrájenou cibulí nebo povařenou zeleninou (např. mrkev, květák, paprika) vložíme do sklenic. Nepěchujeme, houby musí být načechrané, aby se k nim vešel dostatek nálevu.
Zalijeme je zchladlým kořeněným kyselým nebo sladkokyselým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 90 °C.
Takto ochucené houby jsou velmi trvanlivé, podáváme je jako pikantní přílohu k jídlům, využijeme je ve studené kuchyni nebo při vaření do omáček a polévek (houby na smetaně, kulajda), ve kterých je přínosem jejich kyselá chuť.
Můžeme vyzkoušet skvělé houby nakyselo
A jaké jsou další možnosti konzervace hub?
Sterilování v octě nebo sladkokyselém nálevu je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:
- Konzervaci hub v soli popisuje další článek.
- Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku.
- Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.
- A ještě zavařování hub v tuku - postup též známe nejspíš už od našich babiček.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 17 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Jak bezpečně zmrazit houby, aby neztratily na své plné chuti?
Český král Karel IV. pořádal velkolepé hostiny, ale nejvíc si stejně pochutnal na obyčejném chlebu s máslem
Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Komentáře