Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Houby k sušení nesmí být plesnivé, zapařené, přestárlé nebo rozměklé. Poradíme, jak je na sušení nejlépe připravit a jak při sušení postupovat. Na chalupě oceníme i jednoduché sušení hub venku.
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny.
K sušení jsou nevhodnější všechny hřibovité houby, dají se ale sušit i jiné druhy jako např. lišky nebo stroček. O sběru, uchování a zpracování hub pojednává náš další článek.
Jak houby na sušení připravíme
Plodnice důkladně očistíme nožem, odkrájíme červivé a nakousané části. Otřeme je suchým hadříkem nebo měkkým kartáčkem. Zásadně je neomýváme. Nakrájíme je na plátky asi 3 mm silné. Ihned je rovnáme na rošty se silonovým pletivem nebo jiné vhodné podložky. Důležité je, aby i odspoda pod nimi mohl proudit vzduch.
Jak se připravuje houbový Kuba
Jak houby sušíme
Houby nejčastěji sušíme v sušárně, troubě s ventilátorem nebo v elektrické sušičce. Počáteční teploty nesmí překročit 45 °C. Dosoušet je můžeme při teplotě až 70 °C.
V letních vedrech je můžeme sušit i ve stínu venku a raději v závětří, aby je nerozfoukal vítr. Za slunného a suchého počasí se dají sušit i na slunci.
Dbáme na to, aby houby nezůstaly venku přes noc nebo za vlhkého počasí. Na noc je uložíme do suché teplé místnosti a druhý den můžeme ve venkovním sušení pokračovat.
Houby jsou usušené, když při promíchání chrastí. Nedostatečně usušené houby mají tendenci plesnivět. Přesušené houby se naopak lámou a drobí. Správně usušené a uskladněné houby vydrží určitě do další sezony, mnohdy i déle (i několik let).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nejlépe skladovat sušené houby, popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Prvorepubliková kuchyně v novém pořadu Labuť u sporáku: Milovaný dort Emy Destinnové snadno zvládnete upéct doma
Domácí turecký med jen ze čtyř surovin: Vynikající sladká pochoutka voní praženými ořechy, je měkká a nelepí se na zuby
Komentáře