Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Pixabay

Houby k sušení nesmí být plesnivé, zapařené, přestárlé nebo rozměklé. Poradíme, jak je na sušení nejlépe připravit a jak při sušení postupovat. Na chalupě oceníme i jednoduché sušení hub venku.

Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny.

K sušení jsou nevhodnější všechny hřibovité houby, dají se ale sušit i jiné druhy jako např. lišky nebo stroček.  O sběru, uchování a zpracování hub pojednává náš další článek.

Jak houby na sušení připravíme

Plodnice důkladně očistíme nožem, odkrájíme červivé a nakousané části. Otřeme je suchým hadříkem nebo měkkým kartáčkem. Zásadně je neomýváme. Nakrájíme je na plátky asi 3 mm silné. Ihned je rovnáme na rošty se silonovým pletivem nebo jiné vhodné podložky. Důležité je, aby i odspoda pod nimi mohl proudit vzduch.

Jak se připravuje houbový Kuba

Jak houby sušíme

Houby nejčastěji sušíme v sušárně, troubě s ventilátorem nebo v elektrické sušičce. Počáteční teploty nesmí překročit 45 °C. Dosoušet je můžeme při teplotě až 70 °C.

V letních vedrech je můžeme sušit i ve stínu venku a raději v závětří, aby je nerozfoukal vítr. Za slunného a suchého počasí se dají sušit i na slunci.

Dbáme na to, aby houby nezůstaly venku přes noc nebo za vlhkého počasí. Na noc je uložíme do suché teplé místnosti a druhý den můžeme ve venkovním sušení pokračovat.

Houby jsou usušené, když při promíchání chrastí. Nedostatečně usušené houby mají tendenci plesnivět. Přesušené houby se naopak lámou a drobí. Správně usušené a uskladněné houby vydrží určitě do další sezony, mnohdy i déle (i několik let).

Jak nejlépe skladovat sušené houby, popisuje náš další článek.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky