Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kýchavná neděle na památku morových ran: Co se peklo v dobách hladomoru
Zdroj: Pixabay-Couleur

Třetí neděle postní byla pojmenována podle středověké metly lidstva, moru, který se v prvopočátcích projevoval hlasitým kýcháním. Lidé od nemocného utíkali se zvoláním: „Tak to tě pozdrav už jen Pán Bůh“. Dodnes se při kýchnutí říká „pozdrav Pán Bůh“ či „Pámbíček pozdrav“. Také se traduje, že kdo na kýchavnou neděli třikrát kýchne, bude celý rok zdráv.

Co byly morové rány

V dobách neúrody přicházel mor častěji a byl úpornější. Výjimkou nebyly ani hladomory. V dobách hladomorů se k mouce na chléb přidávalo leccos, aby se nastavila nebo nahradila. Podle záznamů z 16. století odezněla jedna morová rána po mši konané třetí postní neděli, proto byla pojmenována Kýchavná, píše se v knize České Velikonoce od Petra Herynka.

Co se peklo v dobách hladomoru

Benátští pekaři pekli v dobách hladomoru chléb z tmavé mouky a medu, který prý zachránil mnoho životů. Na počest odvrácení hladomoru bylo pojmenováno toto pečivo „chléb svatého Marka“, protože i on se takovým chlebem živil. Na den jeho svátku se v mnoha zemích peče podobné pečivo. Perníkáři, aby dodali vážnost svým výrobkům, si zvolili sv. Marka za svého patrona.

Chutný domácí chléb

My můžeme třetí postní neděli oslavit chutným domácím chlebem a budeme blahořečit pokroku, že nemusíme mouku ničím nahrazovat. Jeden z domácích chlebů názorně předvádí náš video-recept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více