7 častých chyb při dozrávání zelených rajčat: Jak na to, aby rajčata dlouho vydržela
Před příchodem prvních podzimních mrazíků už musí být rajčata sklizená, a to nejen červená, ale i nedozrálá narůžovělá a zelená. Při dobrém uložení budou postupně dozrávat a mohou vydržet po celý listopad, někdy i déle.
Rajčata hned po sklizni přebereme a roztřídíme. Naprasklá nebo jinak poškozená zralá rajčata zpracujeme hned po sklizni, měkká zralá rajčata využijeme co nejdříve např. do leča. Vyzrálá pevná rajčata spotřebujeme postupně, jsou poměrně trvanlivá. Nejvíce je ale rajčat zelených a nedostatečně vyzrálých.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při dozrávání zelených rajčat
Správně sklizená a uložená nedozrálá rajčata postupně dozrají a určitě najdou v kuchyni dobré uplatnění. Co je špatně?
- Přemrzlá rajčata: Rajčata je potřeba sklidit dříve než začne mrznout, jinak jejich kvalita a trvanlivost nebude dobrá.
- Uložení v příliš chladné místnosti: Rajčata potřebují k dozrávání vyšší teplotu, ideálně 18–20 °C, proto rozhodně nepatří do příliš chladného sklepa.
- Uložení ve vlhkém prostředí: Rajčata potřebují sucho, ve vlhku budou náchylná k plesnivění.
- Uložení ve více vrstvách: Rajčata je potřeba rozložit, jen tak o nich budeme mít přehled a nebudou se snadno kazit.
- Ponechání poškozených plodů: Rajčata je nutné pravidelně kontrolovat a včas odstraňovat všechny kazící se kusy.
- Mytí rajčat: Rajčata umyjeme až před použitím. Je-li třeba, tak je nyní pouze otřeme suchým hadříkem. Každá zbytečná vlhkost představuje riziko.
- Rajčata bez stopek: Rajčata se stopkami (třeba i v hroznech) jsou trvanlivější. Místo po stopce se u některých odrůd snadno stává vstupní branou pro vstup infekce.
Rajčata nejlépe dozrají rozložená v jedné vrstvě na bedničce a uložená v teplé místnosti. Doporučuje se přikrytí papírem, novinami nebo např. utěrkou. Pro urychlení zrání k nim přidáme banán nebo jablko.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 16 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Sklidili jste všechna rajčata před příchodem mrazíků? Poradíme, co s nimi
Časté chyby při vaření rajčatového protlaku: Základem je správná hustota a chuť protlaku
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře