Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při vaření rajčatového protlaku: Základem je správná hustota a chuť protlaku
Zdroj: Toprecepty-EvaCh

Urodilo se vám letos na zahrádce mnoho rajčat? Jednou z nejoblíbenějších možností, jak je zpracovat, je vyrobit domácí rajčatový protlak, který si uchová pravou chuť rajčat a je bez konzervantů a chemie. Využijeme jej jako základ na přípravu rajčatových pokrmů.

Rajčatový protlak si můžeme jednoduše koupit, avšak tím se okrádáme o požitek z domácího protlaku, který je plný rajčat a neobsahuje zbytečná dochucovadla, aromata a škroby. Příprava není vůbec složitá, protože protlak připravíme snadno ze tří ingrediencí: rajčat a trochy cukru a soli. Aby nám vydržel, je dobré jej krátce zavařit. Takto připravený rajčatový protlak se výborně hodí na přípravu domácího kečupu, rajské omáčkyrajské polévky a jako základ gulášů a omáček ke zvěřině

Časté chyby při vaření rajčatového protlaku

Při vaření rajčatového protlaku nás může potkat několik chyb, které se postarají o nepříliš zdárný výsledek. Poradíme, které to jsou a jak se jim vyhnout, aby váš protlak byl skvělý. 

  1. Správný výběr rajčat: Do protlaku se nejvíce hodí dobře zralá a měkká rajčata, můžou být i přezrálá a popraskaná. Čím více budou sladká, tím méně cukru přidáváme. Vyhneme se nahnilým a plesnivým rajčatům, které by chuť celého protlaku zničily. 
  2. Řídký rajčatový protlak: Domácí protlak je řidší než kupovaný, avšak nesmí být řídký příliš. Základem je pomalé dušení rajčat při nízké teplotě, dokud se neodpaří tekutina. Vaříme do odpaření poloviny objemu. Pokud je protlak stále příliš řídký, čas vaření prodloužíme
  3. Připalování rajčat: Než pokrájená rajčata pustí vodu, chvíli to trvá a právě to je rizikový moment, kdy se mohou v hrnci snadno připálit. Tomu předejdeme podlitím trochou vody, stačí opravdu malé množství, a to hned v začátku vaření rajčat. 
  4. Hořký rajčatový protlak: Častou chybou při vaření protlaku je také jeho zhořknutí, které je způsobeno tím, že se protlak přichytí nebo připálí. Doporučujeme proto vařit v hrnci s dvojitým dnem, hlídat a často míchat, aby se protlak nepřipálil. 
  5. Zkažený protlak: Zkažený protlak poznáme podle zápachu a kyselé chuti. Abychom tomu pro příště předešli, je dobré protlak po uvaření sterilovat přibližně 20 minut na teplotu 80 °C nebo v sáčcích zamrazit

Jak uvařit rajčatový protlak

Na 1 kg rajčat budeme potřebovat přibližně 35 g soli a 35 g cukru.

  • Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky a dáme do širšího hrnce.
  • Podlijeme trochou vody a dusíme do odpaření poloviny objemu.
  • Prolisujeme, dochutíme a necháme přejít varem.
  • Poté už jen plníme do sklenic, dobře otřeme hrdla, zavíčkujeme a zavaříme

Jak přesně uvařit domácí rajčatový protlak můžete zhlédnout v našem podrobném video-návodu

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více