Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Chipsy známe hlavně bramborové a bývají hodně tučné a solené, takže rozhodně nelze mluvit o zdravém jídle. Zeleninové chipsy (zvláště ty domácí) mohou být úplně jiné.
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná zelenina, olej, sůl a plech na pečení s pečicím papírem. Můžeme využít vlastní výpěstky nebo zeleninu koupit. Ta kořenová je levná a vždy dostupná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme chipsy
Je to vlastně snadné a zvládne to každý.
- Chipsy můžeme připravit z mrkve, celeru, petržele, pastináku, ale např. také z červené řepy nebo tuřínu. Doporučujeme chipsy i z kapusty, cukety nebo dýně.
- Zeleninu očistíme, můžeme ji oloupat, ale pokud není příliš znečištěná na povrchu, stačí ji důkladně omýt kartáčkem a vodou.
- Nakrouháme ji na co nejtenčí stejnoměrné plátky. Pomůže nám v tom krouhač, škrabka, mandolína atd.
- Na plech vyložený papírem na pečení rozložíme plátky zeleniny jeden vedle druhého, aby se nepřekrývaly.
- Plátky potřeme olejem, postačí i olejový sprej.
- Plátky pečeme při 180 °C asi 15-30 minut. Doba je pohyblivá podle tloušťky a velikosti plátků. Plátky hlídáme, aby se nespálily.
- Upečené chipsy po vychladnutí osolíme podle chuti a už můžeme mlsat. Hodí se i jako jedlý dárek.
- Kromě mlsání je můžeme využít také k ozdobení a dochucení salátů.
Ať se podaří a chutná!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 18 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře