Svérázná norská kuchyně – recepty z drsné severské země
Norové byli vždy lovci a především rybáři, proto i jejich tradiční kuchyně vychází právě z rybolovu. Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci nebo slizouni, dokonce i velryby jsou stále hojně využívané. Ryby se tu podávají často solené nebo uzené. Jedí se i krevety a další plody moře. Oblíbená je rovněž zvěřina jako sobi, losi, kachny nebo jiní divocí ptáci. Přesto by ale bylo mylné domnívat se, že se Norové cpou od rána do večera rybami.
Jediné teplé jídlo dne je pro ně totiž večeře, jejíž součástí jsou téměř vždy brambory nebo přílohy z nich vyrobené, třeba knedlíky. Ráno a k obědu si vystačí s obloženým chlebem, který přímo zbožňují. Vedle něj jedí i různé placky, populární a běžný je i tenký křupavý chléb původem ze Švédska – knackebrot.
Norové jsou rovněž velcí milovníci sýrů a platí, že čím „smradlavější“ a vyzrálejší, tím lepší. Nejznámější je Gammelost z kravského mléka, který má nahnědlou barvu a opravdu pronikavé aroma i výraznou plísňovou chuť. Jarlsberg je norskou obdobou Emmentalu, Norvegia je zase podobný Goudě. Geitost je hnědý sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 3 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 10 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Přečtěte si Zobrazit více
Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco
Nejčastější chyby při přípravách štědrovečerní večeře a osvědčené rady, jak se jich vyvarovat
Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!