Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!
Zdroj: unplash, valipatov

Sezona červeného rybízu právě vrcholí a tak jsou záplavy malých červených bobulek momentálně doslova všude. Využijte toho! Tohle drobné ovoce je totiž doslova nadupané vitaminy a minerály. Víte, kolik jej denně musíte sníst, aby byl efekt dostatečný?

Jízda na červenou

Rybíz je podle knihy Ovoce a zelenina jako lék nejrozšířenějším druhem drobného ovoce u nás, přičemž mezi třemi druhy, bílým, černým a červeným, suverénně vede právě rybíz červený. Ten původně rostl planě v přírodě v mírném i subtropickém pásmu, později se začal pěstovat i v kulturní formě v zahradách a ovocných sadech. Záznamy dokládají jeho výskyt už v 15. století, kdy byl rybíz rozšířen zejména ve Francii a Anglii, odkud pronikl i do střední Evropy. Latinský název rostliny je Ribes rubrum, a jak uvádí publikace Co tu kvete? Květena střední Evropy, slovo rubrum bylo původně perské a arabské jméno pro druh reveně, z níž Arabové vyráběli sirup. Což ostatně není špatný nápad, sirup si můžeme udělat z rybízu i dnes. Ale ještě předtím si pojďme říct, proč je dobré se na tuhle rostlinu tak zaměřit.

Malé bobulky s velkými účinky

Jestli potřebujete posílit imunitu po nemoci, nebo se naopak snažit prevencí nemocem zabránit, případně jen „vylepšit pleť“, je červený rybíz skoro sázkou na jistotu a je to lepší volba, než multivitaminové tablety z lékárny. Červené bobulky obsahují hodně vitaminu C, dále vitaminy A a B, vápník, draslík, železo, hořčík a mangan. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék má rybíz v pouhé jedné kuličce celé 2 mg „céčka“. Zhruba 40 bobulí tedy pokryje kompletní denní potřebu tohoto vitaminu. Vitamin C posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat proti vzniku některých druhů rakoviny a je také, dle webu Healthbenefitstimes.com, důležitý pro tvorbu kolagenu, který je zodpovědný za pevnost a složení pojivové tkáně a kůže. V kombinaci s vitaminy A a B, jež jsou v červeném rybízu též obsaženy ve značné míře, pomáhá taky při regeneraci kožních buněk. Dejte si proto denně hrst rybízu k svačince a projeví se to jak na zdraví, tak na kráse. Ale to pořád není všechno!

Klid a štíhlá linie

Minerální látky a stopové prvky v rybízu mají pozitivní vliv na naši náladu. Vápník, hořčík a mangan uklidňují nervy, mírní smutky a posilují soustředění. Jeden šálek rybízu má přitom, podle Healthbenefitstimes.com, jen 63 kalorií, prakticky nulový obsah tuku, zato vysoký obsah vlákniny. Tohle všechno z něj tedy činí ideální potravinu pro hubnutí. Díky vláknině se totiž budete rychleji cítit sytí, takže toho nakonec nespořádáte tolik. Dejte si místo „nočních nájezdů“ na ledničku hrst čerstvého rybízu a počkejte půl hodinky. Pravděpodobně vás chutě na nezdravé kalorické potraviny přejdou.

Kyselý superlék

Šťáva z červeného rybízu se v lidovém léčitelství používala jako prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, ale i jako podpora pro pružnost cév. S odvarem ze sušených rybízových listů se mírnila průjmová onemocnění, čaj se popíjel při vysokém krevním tlaku a při zánětech ledvin. Zkrátka, možnosti, jak si touhle rostlinou vylepšit zdraví, jsou značné. A kromě toho jde samozřejmě též o parádní kuchyňskou surovinu. Připravte si z rybízu třeba lehkou nadýchanou pěnu, nebo lahodnou zavařeninou na styl brusinek, případně zdravé ovesné rybízové buchtičky. Nepromarněte šanci, která se bude opakovat zase až za rok!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více