Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!

Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí opustíme a vrátíme se zpět na Moravu. Konkrétně do jejího středu, kde se rozléhá hornomoravský úval. Etnografická oblast Haná je proslulá pro vdolky i škvarkové knedlíky, především ale pro olomoucké tvarůžky neboli tvargle.
Za tvrdou práci pořádný žvanec
Pokud byste se snažili dopátrat, která surovina je na Hané nejpoužívanější, rozhodně byste skončili u obilí. Základem zdejší kuchyně jsou tedy různé druhy kaší, kromě moučných i krupicové, zavařené ve vodě nebo v mléce. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily a vaří i z hrachu a fazolí. Hanáčtí jsou polévkoví. Polévky se tu připravují ze sýra, česneku, z bůčku, zelí a dalších lokálních surovin. Hanácká polévka je typická svou vydatností; staří Hanáci se totiž k masu dostávali jen na svátky a o zabijačkách, v běžném jídelníčku jej tedy bylo třeba nahradit. Přesto se traduje, že lidé z Hané jedli odnepaměti nezdravě.
Článek z magazínu
Bramborové šišky s mákem mastili máslem či sádlem. Když bylo na stole maso, tak zásadně vepřové - a ve výčtu nočních můr pro dietologa bychom mohli pokračovat. Sváteční pokrmy se podávaly spolu s omáčkami, které bývají rozdělovány na černé a bílé. Černá omáčka se vařila z černého piva, perníku, bezinkových povidel a sušených švestek, přičemž se do ní přidávaly rozinky a ořechy. Základ bílé omáčky tvořila smetana často doplněná křenem. Nesmíme ale zapomínat na to, že obyvatelé regionu vždy tvrdě pracovali. Kdysi zde z půdy černé jako uhel vyrůstaly lány cukrové řepy, ze které se dělal ten nekvalitnější cukr. Ačkoliv půda ustupuje průmyslu a kvůli evropským kvótám dnes už na Hané zbyly pouze tři cukrovary, zemědělství zde dosud produkuje nejkvalitnější potraviny, například český česnek.
Legenda jménem tvarůžky
Vybavili jste si hned jejich typickou vůni? Olomoucké tvarůžky, lokálně zvané tvargle, alias syrečky jsou pro Česko podobným sýrařským klenotem jako pro Itálii parmezán, pro Nizozemí eidam nebo korbáčiky pro Slovensko. Vyrábí se v Lošticích u Olomouce z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se při jejich výrobě nepoužívají žádné konzervační látky. Vyznačují se aromatem, jakým neoplývá žádný jiný z tuzemských sýrů a jejich výrazná chuť je závislá na stupni zralosti. Bez tvarůžků si nelze představit třeba výbornou syrnicu, tradiční hanáckou polévku.
Tvarůžky jsou také skvělou potravinou pro ty, kdo chtějí zdravě shodit nějaké to kilo. Na rozdíl od jiných sýrů neobsahují skoro žádný tuk a mají také velmi malý podíl sacharidů. Jsou proto přímo předurčeny k zařazení do nejrůznějších redukčních diet, obzvlášť v kombinaci s celozrnným pečivem.
Nejlepší moučníky
Na sladkých tečkách se Hanáci nikdy nešidili. K místní kuchyni neodmyslitelně patří sladké pečivo; hlavně koláče a buchty z kynutého těsta plněné mákem. Další tradiční sladké pokrmy představují například bramborové placky s mákem, cukrem nebo povidly známé jako hertepláky, bramborové placičky s tvarohem a mákem nazývané pukáče, ovocná bublanina – cviboch, nebo tróč – kynutý ovocný koláč s drobenkou.
Kde se najíst?
Pochoutky připravované z tvarůžků a další tradiční recepty si můžete vychutnat v srdci Hané – v Olomouci. Za návštěvu stojí Hanácká hospoda, jejíž moderní interiér kombinovaný s tradičními prvky vás pohltí. Tradiční recepty nabízí i restaurace Expedice ve Šternberku a pokud by děti měly zrovna místo syrečků raději chuť na pizzu, mohou si tady dát i tu.
Témata: Haná, syrečky, škvarky, vdolky, koláč, syrnica, sýr, Českem s chutí, česká kuchyně, regionální kuchyně, tvargle, knedlíky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
Vypadají, že mají na růžích ustláno, jenže být… Číst více
Českem s chutí: Dejte si sklářské knedlíky a kubu s výhledem na národní park. Šumava volá!
Kuchyni na Plzeňsku a v jižních Čechách jsme se… Číst více
Jak postupovat při skladování brambor: Důležitý je už výběr správné odrůdy
Skladujte správné odrůdy brambor Příprava na dlouhodobé uchování začíná ještě dříve, než brambory uložíte do skladovacích prostor. Ke skladování… Číst více
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
"Chceš věneček, nebo rakvičku?“ ptá se Rudolf… Číst více
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Často se honíme za exotickými superpotravinami,… Číst více
Mák je superpotravina a měli bychom vědět, jak ho nejlépe využít
Mák se v Evropě pěstuje už od starověku. Je ale rozdíl mezi technickým a potravinářským mákem. Technický s vyšším podílem alkaliodů se pěstuje v… Číst více
Jak připravit nejlepší makovou náplň do moučníků. Příjemně ji provoní citron, vanilka či rum
Malá semínka máku jsou plná zdraví prospěšné vlákniny, rostlinných tuků a řady živin. Neváhejme si z máku připravit lahodný moučník s výbornou náplní… Číst více
Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále
V této oblasti se míchají vlivy polské,… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Šišky, noky nebo šudlíky Brambory jsou základem různých pochoutek české kuchyně. Tyto dobroty nám připomínají naše dětství, protože nám je vařily… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na jednoduché jablečné taštičky: Výborné jsou klasicky pečené v listovém těstě, zajímavou verzí jsou taštičky z tortilly
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 13 hodinami

Kuřecí maso se žampiony a pórkem na smetaně
Přidáno před 17 hodinami

Kuskusový dezert s ovocem a ořechy
Přidáno před 19 hodinami

Rychlá rajčatová polévka s fazolemi
Přidáno 6. 2. 2023 08:37

Smažená rýže - základní verze
Přidáno 5. 2. 2023 19:02

Rumové kuličky bez tuku
Přidáno 5. 2. 2023 18:20
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.