Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
Zdroj: Bramboráky se syrečky. Zdroj: Toprecepty.cz, Eliza

Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí opustíme a vrátíme se zpět na Moravu. Konkrétně do jejího středu, kde se rozléhá hornomoravský úval. Etnografická oblast Haná je proslulá pro vdolky i škvarkové knedlíky, především ale pro olomoucké tvarůžky neboli tvargle.

Za tvrdou práci pořádný žvanec

Pokud byste se snažili dopátrat, která surovina je na Hané nejpoužívanější, rozhodně byste skončili u obilí. Základem zdejší kuchyně jsou tedy  různé druhy kaší, kromě moučných i krupicové, zavařené ve vodě nebo v mléce. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily a vaří i z hrachu a fazolí. Hanáčtí jsou polévkoví. Polévky se tu připravují ze sýra, česneku, z bůčku, zelí a dalších lokálních surovin. Hanácká polévka je typická svou vydatností; staří Hanáci se totiž k masu dostávali jen na svátky a o zabijačkách, v běžném jídelníčku jej tedy bylo třeba nahradit. Přesto se traduje, že lidé z Hané jedli odnepaměti nezdravě.

Bramborové šišky s mákem mastili máslem či sádlem. Když bylo na stole maso, tak zásadně vepřové - a ve výčtu nočních můr pro dietologa bychom mohli pokračovat. Sváteční pokrmy se podávaly spolu s omáčkami, které bývají rozdělovány na černé a bílé. Černá omáčka se vařila z černého piva, perníku, bezinkových povidel a sušených švestek, přičemž se do ní přidávaly rozinky a ořechy. Základ bílé omáčky tvořila smetana často doplněná křenem. Nesmíme ale zapomínat na to, že obyvatelé regionu vždy tvrdě pracovali. Kdysi zde z půdy černé jako uhel vyrůstaly lány cukrové řepy, ze které se dělal ten nekvalitnější cukr. Ačkoliv půda ustupuje průmyslu a kvůli evropským kvótám dnes už na Hané zbyly pouze tři cukrovary, zemědělství zde dosud produkuje nejkvalitnější potraviny, například český česnek.

Legenda jménem tvarůžky

Vybavili jste si hned jejich typickou vůni? Olomoucké tvarůžky, lokálně zvané tvargle, alias syrečky jsou pro Česko podobným sýrařským klenotem jako pro Itálii parmezán, pro Nizozemí eidam nebo korbáčiky pro Slovensko. Vyrábí se v Lošticích u Olomouce z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se při jejich výrobě nepoužívají žádné konzervační látky. Vyznačují se aromatem, jakým neoplývá žádný jiný z tuzemských sýrů a jejich výrazná chuť je závislá na stupni zralosti. Bez tvarůžků si nelze představit třeba výbornou syrnicu, tradiční hanáckou polévku.

Tvarůžky jsou také skvělou potravinou pro ty, kdo chtějí zdravě shodit nějaké to kilo. Na rozdíl od jiných sýrů neobsahují skoro žádný tuk a mají také velmi malý podíl sacharidů. Jsou proto přímo předurčeny k zařazení do nejrůznějších redukčních diet, obzvlášť v kombinaci s celozrnným pečivem.

Nejlepší moučníky

Na sladkých tečkách se Hanáci nikdy nešidili. K místní kuchyni neodmyslitelně patří sladké pečivo; hlavně koláče a buchty z kynutého těsta plněné mákem. Další tradiční sladké pokrmy představují například bramborové placky s mákem, cukrem nebo povidly známé jako hertepláky, bramborové placičky s tvarohem a mákem nazývané pukáče, ovocná bublanina – cviboch, nebo tróč – kynutý ovocný koláč s drobenkou. 

Kde se najíst?

Pochoutky připravované z tvarůžků a další tradiční recepty si můžete vychutnat v srdci Hané – v Olomouci. Za návštěvu stojí Hanácká hospoda, jejíž moderní interiér kombinovaný s tradičními prvky vás pohltí. Tradiční recepty nabízí i restaurace Expedice ve Šternberku a pokud by děti měly zrovna místo syrečků raději chuť na pizzu, mohou si tady dát i tu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více