Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Zdroj: zdroj: Pixnio, congerdesign

Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný hamburger s vychlazeným pivem? To, co vypadá chutně, je často pro naše tělo škodlivé. Existují totiž potraviny, které v určité kombinaci mohou negativně ovlivňovat naše zdraví. Které to jsou a jak je nahradit?

1. Salát a „light“ dressing bez tuku

Kombinace, která zní na první pohled jako zdravá a nízkokalorická. Opak je ale pravdou. Podle Olivové kuchařky kvalitní extra panenský olivový olej paradoxně podporuje hubnutí. Napomáhá totiž lepšímu trávení. Navíc některé důležité vitaminy náš organismus umí využít a vstřebat jen rozpuštěné v tucích – například A, D či E. Trochu oleje v salátové zálivce je prospěšné zdraví.

2. Bílý chléb a marmeláda

Pro mnoho lidí začíná den sendvičem s marmeládou či džemem. Podle webu freundin.de byste se však této kombinaci měli vyhnout obloukem. Jednoduché sacharidy obsažené v bílém chlebu i v ovocném džemu způsobují, že hladina cukru v krvi rychle stoupá a pak zase velmi rychle klesá. Důsledkem je únava a brzký hlad a chutě. Vhodnou alternativou bílého chleba je celozrnné pečivo, které vás zasytí na delší dobu.

3. Hamburger a pivo

Dokonalá kombinace, jak se na první pohled zdá! Tučný hamburger zapíjený pivem není rozhodně pro tělo ideální, uvádí freundin.de. Náš organismus totiž nejprve odbourává alkohol, až pak následuje tuk. Pomalé trávení také způsobuje nepříjemný pocit plnosti. A pokud hamburgery zapíjíme pivem častěji, napomáháme usazování tuku na břiše a na bocích. Sklenice vody je rozhodně lepší variantou!

4. Čočka a červené víno

Dáváte si k čočce nebo sójovým bobům sklenku červeného vína? Zbytečně tak omezujete vstřebávání tolik potřebného železa z těchto luštěnin! To způsobují třísloviny obsažené v červeném víně. Web freundin.de doporučuje dát si vodu s citronem, protože vitamin C lepšímu využití železa naopak pomáhá.

5. Alkohol a kofein

Mnoho lidí věří, že káva nebo jiný nápoj s kofeinem pomáhá vystřízlivět po alkoholovém opojení. Chyba! Kofein sice oslabuje sedativní účinky alkoholu, ale zhoršuje výkonnost mozku. Podle studie Temple University ve Filadelfii se díky tomu cítíte méně opilí, než ve skutečnosti jste. Místo kávy je lepší pít vodu, kvalitní černý čaj nebo bylinkové nálevy.

6. Černý čaj a mléko

Angličané si „jejich“ čaj s mlékem rozhodně vzít nenechají. Věřte ale, že podle webu freundin.de žádné pozitivní účinky pro zdraví tu nenajdete. Mléko přímo ruší protizánětlivé účinky černého čaje. Mléčné bílkoviny vážou antioxidanty obsažené v čaji a brání jejich vstřebávání v těle. Obsah kofeinu v čaji zase omezuje vstřebávání vápníku z mléka. Do silného čaje si raději přidejte pár kapek citronu nebo několik lístečků čerstvé máty.

7. Rajčata a okurky

Voňavá rajská jablíčka a osvěžující okurka – možná nejoblíbenější duo zeleninových salátů! Jak se píše freundin.de, raději přidejte jen rajče, nebo naopak jen okurku . Kombinace těchto dvou druhů zeleniny může narušit biochemické reakce v těle a to pak plně nevyužije všechny vitaminy, minerály a prospěšné látky, která každý z těchto druhů zeleniny obsahuje.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více