Jedlíkova cesta kolem světa: V Thajsku je jasmínová rýže jen pro boháče
26. 11. 2020 Historie a zajímavosti
I v tomto díle s Jedlíkem zůstaneme v Asii. Není se čemu divit, právě v tomto koutu světa nalezneme mnoho rozmanitých chutí úzce napojených na vývoj dané kultury. Pro Asiaty je jídlo navíc jakýmsi rituálem a posvátnou chvílí, kterou chovají v obrovské úctě. Z Číny, kde jsme ochutnali nudle na mnoho variant nebo černá vejce, se do země další části článkového seriálu dostaneme i autem. Podíváme se totiž do království ležícího jižně od Číny, které se v posledních letech stalo oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů - uhádli jste správně, jedeme do Thajska!
Patero chutí v thajské kuchyni
Typicky thajský pokrm rozeznáte od ostatních asijských tak, že v něm rozpoznáte 5 hlavní chutí: slanou, sladkou, kyselou, hořkou a pálivou. Thajci si na tom dávají vskutku záležet a jídlo nepovažují za dostatečně uspokojivé, pokud neobsahuje všech 5. Důležitý je také balanc a rovnováha, žádná z chutí nesmí převažovat. Thajci si většinou pochutnávají na pokrmech z masa nebo ryby, zeleninové oblohy a přílohy v podobě nudlí. V menu často figuruje i polévka. Kromě polévky se veškeré jídlo na stole sdílí, polévka se většinou objednává zvlášť nebo na ni každý dostane speciální misku. Dezerty bývají jednoduché, často s čerstvým ovocem, jako je ananas nebo jiný druh vyskytující se v této tropické oblasti (papája, banány, mango, aj.). Případně mohou být propracovanější, podávají se například barevné rýžové dortíky, rýžové knedlíčky obalené kokosem, takzvané grass jelly (želatina vyrobená z rostlin podobných mátě), případně dezerty z fazolí. Thajci jedí pomalu a vychutnávají si jídlo každým soustem. Jídlo berou jako příležitost k trávení času s jejich milovanými
Mohlo by vás zajímat
Chutě dnešní moderní thajské kuchyně mají kořeny v hluboké historii. Už ve 13. století přišli staří Thajci s pokrmy, které známe i dnes. Různé druhy masa a mořské plody kombinované s rýží, místní zeleninou, bylinkami, česnekem a pepřem. Později to byli právě Číňané, kdo do Thajska poprvé přivezl nudle stejně jako nejdůležitější pomůcku thajského kuchaře – pánev wok. Thajská kuchyně je také do značné míry ovlivněna indickým kořením a chutěmi, což je znát hlavně na používaní různobarevného kari. S indickým kari si však to thajské nelze splést, svou originalitu si totiž zachovává díky místním surovinám, tedy thajské bazalce, citronové trávě a galangalu (koření podobné kurkumě typické pro oblast Thajska a Malajsie). Do thajských pokrmů se samozřejmě promítají i kuchyně sousedních zemí, Vietnamu, Laosu a Kambodže. Tak obrovské množství zkombinovaných vlivů vytváří komplexní podobu thajské kuchyně – jedné z nejrychleji se vyvíjejících a nejpopulárnějších na světě.
Mohlo by vás zajímat
Rýže hraje prim
Žádná jiná surovina se v thajské kuchyni nepoužívá častěji než rýže. Nejvíce podávaná příloha má respekt a nikdy se jí neplýtvá. V Thajsku se pěstují různé druhy rýže. Nejoblíbenější, ale nejdražší je rýže jasmínová, v chudších oblastech se proto používá lepkavá nebo obyčejná bílá rýže. Kuchaři v restauracích věnují vaření rýže mnoho pozornosti a dávají si na ní záležet. Pokud u nás je typické, že každý dělá svíčkovou trochu jinak, v Thajsku to samé platí o rýži. Jak bylo zmíněno výš, nudle také patří k velmi častým a oblíbeným přílohám. Rýže však stále hraje prim.
Mohlo by vás zajímat
Prezentace jídla je zásadní
Formální prezentace pokrmů je dalším důležitým aspektem thajské kultury. Obrovská péče a smysl pro detail dělá z thajské kuchyně pastvu pro oči. Nezáleží na chuti jídla, za každou cenu musí vypadat hezky. Prostírání v Thajsku je jedno z nejhonosnějších na světě. Často jídlo dostanete na podnosech dekorovaných ovocem a zeleninou vyřezávaným do tvaru květin. Buddhismus, nejrozšířenější náboženství v Thajsku, odrazuje od vaření celých zvířat, kousky masa často bývají menší a jsou pokrájeny ještě před samotným vařením.
Mohlo by vás zajímat
Kromě skvělého jídla jsou Thajci proslulí svojí láskou k malým svačinám. Je snadné sehnat na ulici nebo tržišti jídlo za pár korun, které potěší váš žaludek. Mezi velmi oblíbené patří jarní závitky, kuřecí nebo hovězí saté, syrovou zeleninu s kořeněným dipem, polévky, saláty a sladkosti.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Královna mezi přílohami: 5 dobrých důvodů, proč jíst bílou rýži
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 13 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 19 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Pojďme si společně připravit skvělou poke bowl, havajskou misku plnou barevných surovin, které se dokonale doplňují
Jak vznikly chipsy? Pomsta naštvaného kuchaře přerostla v celosvětový hit