Svatého Štěpána slavíme hovězí pečení. Tradiční štěpánská je skvělá s rýží i s knedlíkem
26. 12. 2020 Vaření
Štědrovečerní obžerství i velkolepý božíhodový oběd je za námi, ale ještě je tady druhý svátek vánoční - svátek sv. Štěpána, který připomíná jednoho z nejznámějších křesťanských mučedníků. Na svatého Štěpána se tradičně podává hovězí pečeně, tzv. štěpánská. Její výhodou je, že chutná skvěle téměř s jakoukoliv přílohou. Jak na ni?
Kdo byl sv. Štěpán?
Svátek sv. Štěpána slavíme 26. prosince, je to tedy druhý svátek vánoční. Kdo ale vlastně byl svatý Štěpán? Jeden z prvních sedmi jáhnů (diakonů) první křesťanské komunity v Jeruzalémě. Podle Apoštolů Štěpán neohroženě mluvil o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Štěpán také hlásal, že Kristus je roven Bohu, jeho největším proviněním ale bylo, že ze smrti Spasitele nepokrytě obviňoval Židy. Proto skončil tragicky - byl ukamenován před Damašskou bránou do Jeruzaléma a stal se jedním z nejslavnějších mučedníků.
Mohlo by vás zajímat
Jeho statečné činy i nelidskou smrt si připomínáme právě v prosinci. Tradičně se v tento den podává hovězí pečeně zvaná štěpánská. Jí se nejčastěji s rýží, skvělá je ale také s knedlíkem nebo s vařeným bramborem. Toto v porovnání se svými svátečními předchůdci relativně dietní jídlo uzavírá třídenní vánoční hodování.
Jak na nejlepší štěpánskou pečeni? Vyzkoušejte náš recept a zvládnete ji naprosto hravě!
Tradiční štěpánská pečeně - recept
Co budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího zadního
- kus špeku
- 3 - 4 vařená vejce (nemusí být úplně natvrdo)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 větší cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce másla
- svazek tymiánu
- 1 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- sůl a pepř
Mohlo by vás zajímat
Postup: Špalek masa nejprve omyjeme, poté jej prošpikujeme špekem, aby si pečeně udržela šťavnatost. Pak maso ve středu nařízneme tak, aby se vytvořila kapsa, kterou osolíme, opepříme a naplníme vařenými vejci. Maso pevně svážeme provázkem, aby se pečeně nerozpadla. Poté pokrájíme cibuli nahrubo a mrkev a petržel na kostičky. Vše osmahneme na pánvi do změknutí. Měkkou zeleninu z pánve vyndáme a na tom samém oleji opečeme maso ze všech stran, aby se "zatáhlo". Tip: Maso můžeme pro lepší efekt ze všech stran lehce obalit v hladké mouce.
Zatažené maso vyndáme a do pánve vrátíme zeleninu. Tentokrát k ní přidáme rajský protlak a červené víno. Je to základ lahodné omáčky k pečeni. Promícháme a vrátíme do pávne maso. Necháme chvíli povařit. Poté maso, zeleninu - zkrátka všechen obsah pánve - přendáme do pekáče. Tip: Pokud budete pečeni připravovat v litinové pánvi, můžete jídlo péct rovnou v ní. Do pekáče přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby byla éměř celá pečeně ponořená. Pečeme na 120°C asi 2,5 hodiny, čas od času maso obrátíme nebo podlijeme, je-li to potřeba. Na poslední půl hodinu zvýšíme teplotu trouby na 180°C.
Mohlo by vás zajímat
Po upečení vyndáme pečeni a zahustíme omáčku. Můžeme to udělat hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody, lepší je ale částečně rozmixovat upečenou zeleninu a dobře promíchat. Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s rýží, s brambory, kaší nebo s knedlíkem a přelitou lahodným sosem.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář
Věnečky jsou jedním z nejpopulárnějších dezertů u… Číst více
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Mezi nejoblíbenější české zákusky patří určitě… Číst více
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta stříkáme na připravené plechy ve dvou vrstvách. Video napoví, jak na to
Plechy nejprve potřeme tukem, pak vysypeme hrubou moukou a do ní naznačíme formičkou nebo skleničkou menší kroužky dostatečně daleko od sebe, protože… Číst více
Den věnečků se šlehačkou
Oblíbené věnečky z odpalovaného těsta bývají plněné krémem z pudinku a šlehačky. Těsto na tuto dobrotu není sice nejsnadnější na přípravu, ale když… Číst více
Časté chyby při přípravě věnečků z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta jsou snadné na přípravu, pokud si uvědomíme, že procházejí několika druhy kuchyňských úprav a každá z nich má svá úskalí… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Po čem se díváte nejdříve, když vejdete do cukrárny? Pokud nejste výjimkou, hledají vaše oči mezi zákusky právě žloutkové věnečky. Tento zákusek není… Číst více
Žloutkový krém: Chutná náplň s vůní rumu pozvedne chuť žloutkových věnečků
Žloutkový krém je velmi snadný na přípravu a jak už jeho název napovídá, nepotřebujete na něj žádné speciální nebo těžko dostupné suroviny. Připravte… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Noky podle paní Krausové: Jak na knedlíčky, které připomínají vajíčka karety obrovské?
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Kateřina Medicejská zavedla ve Francii vidličky a sklenice. Za manželem se stěhovala i s nádobím
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 21 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49