Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Zdroj: Pixabay.com, StockSnap, Pixabay License

Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého životního stylu, ale je obzvláště důležitá, pokud jste těhotná nebo těhotenství plánujete. Zdravé stravování v očekávání pomůže vašemu dítěti vyvíjet se a růst. Nemusíte dodržovat speciální dietu, ale je důležité každý den jíst různé druhy potravin, abyste dosáhla správné rovnováhy živin, které vy i váš potomek potřebujete.

Není potřeba jíst "za dva"

V těhotenství pravděpodobně zjistíte, že máte větší hlad než obvykle, ale přesto nemusíte "jíst za 2" - i když čekáte dvojčata nebo trojčata. Snažte se každý den zdravě snídat, protože to vám pomůže vyhnout se svačinkám s vysokým obsahem tuku a cukru. Zdravé stravování často znamená měnit množství různých potravin, které běžně jíte, spíš než vyřazovat všechny ty oblíbené. Je spíše potřeba dosáhnout co nejdříve rovnováhy v jídelníčku, aby si na něj tělo zvyklo.

Ovoce a zelenina v těhotenství

Jezte hodně ovoce a zeleniny, protože poskytují vitamíny a minerály a také vlákninu, která pomáhá trávení a funguje i jako prevence zácpy. Jezte každý den alespoň 5 porcí různých druhů ovoce a zeleniny – to může zahrnovat ovoce čerstvé, zmrazené, konzervované, sušené nebo také odšťavněné. Čerstvé ovoce a zeleninu vždy pečlivě umyjte.

Potraviny s obsahem škrobu

Potraviny s obsahem škrobu jsou důležitým zdrojem energie, některých vitamínů a vlákniny a pomáhají vám cítit se plně, aniž by obsahovaly příliš mnoho kalorií. Patří mezi brambory, snídaňové cereálie, rýže, těstoviny, nudle, kukuřice, proso, oves, batáty a kukuřičná mouka. Tyto potraviny by měly tvořit něco málo přes třetinu jídla ve vašem jídelníčku. Místo bílého pečiva zvolte celozrnné nebo to s vysokým obsahem vlákniny, vhodné jsou rovněž celozrnné těstoviny, hnědá rýže nebo brambory ve slupce.

Dostatek bílkovin pro miminko i maminku

Jezte každý den potraviny bohaté na bílkoviny. Mezi ně patří například:

  • fazole
  • ryby
  • vejce
  • maso (ale vyhněte se játrům)
  • drůbež
  • ořechy

Vybírejte si libové maso, odstraňujte pečlivě kůži z drůbeže a snažte se při vaření masa nepřidávat další tuk nebo olej. Ujistěte se, že drůbež a celé kusy masa, jako je jehněčí, hovězí a vepřové maso, jsou vařeny velmi důkladně a vždy zkontrolujte, zda na nich nejsou růžové nedovařené části, případně zda šťáva není krvavá.

Snažte se každý týden jíst 2 porce ryb, z nichž 1 by měla být mastná ryba jako losos, sardinky nebo makrela. Existují ale i některé druhy ryb, kterým byste se měli vyhnout, když jste těhotná nebo plánujete otěhotnět, například žralok, mečoun a marlín. Pokud jste těhotná, neměla byste mastných ryb sníst víc než doporučenou porci, protože mohou obsahovat toxiny nebezpečné pro plod. Měla byste se zároveň vyvarovat konzumaci některých syrových nebo částečně vařených pokrmů, a to kvůli riziku onemocnění salmonelou.

Připravujte jídlo bezpečně

  • Umývejte ovoce, zeleninu a saláty, abyste odstranila všechny nečistoty, které mohou obsahovat toxoplazmu (parazit, který může způsobit toxoplazmózu); může poškodit plod.
  • Po přípravě syrových potravin (drůbež, maso, vejce, ryby, měkkýši a syrová zelenina) umyjte vše, s čím tyto potraviny přišly do styku (talíře, ruce, kuchyňská linka), abyste se vyhnula otravě jídlem.
  • Zajistěte, aby byly syrové potraviny skladovány odděleně od potravin určených k přímé spotřebě, jinak hrozí riziko kontaminace.
  • Používejte samostatný nůž a prkénko na syrové maso.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více