Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
6. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by neznal pesto - směs provoněnou delikátní bazalkou, parmazánem a piniovými oříšky s jemně česnekovou dochutí, která udělá z obyčejných těstovin luxusní pokrm, dodá polévkám správnou tečku a šmrnc tradiční italské pizze?
Dlouhá historie zelené chuťovky
Chceme-li se vrátit na začátek, doputujeme až do 12. a 13. století, kdy se Janovská republika, nacházející se na území dnešní Itálie, rozléhala od italského přístavu Janov až po Korsiku a Sardinii. Pesto je vlastně takovou směsí toho nejlepšího, co toto území nabízelo - a nabízí. Bazalka z Prà, nacházejícím se nedaleko Janova, piniové oříšky pěstované poblíž Pisy, česnek z Vessalica, pecorino ze Sardinie, Parmigiano-Reggiano z Emilia-Romagna a ligurský olivový olej a mořská sůl; tyto přísady tvoří duši pravého italského pesta.
Mohlo by vás zajímat
Nezbytná autentičnost
Pesto, jak ho známe dnes, si na své zrození muselo počkat do roku 1865, kdy se oficiální recept poprvé objevil v knize bratrů Rattových Cuciniera Genovese s definicí „nasekaný česnek a bazalka“. Od té doby tradiční receptura nezaznamenala nijak výrazné změny, nepočítáme-li různé krajové variace s přidáním vařených brambor nebo zelených fazolí. Příprava autentického Pesto alla Genovese ale stále vyžaduje použití mramorového tloučku, který je nezbytný pro to, aby se do pesta uvolnily všechny důležité oleje a vůněa. Pokud jde o bazalku, musíte použít Janovskou odrůdu D.O.P., což je chráněné označení původu. Tento druh bazalky se vyznačuje intenzivním aroma, krásně zelenou barvou a oválnými listy malé až střední velikosti. A co je určitě důležité zmínit je fakt, že tradičně se k nakrájení bazalky nepoužívá nůž - lístky se ručně trhají - ani kuchyňský robot k vlastní přípravě pesta.
Mohlo by vás zajímat
Italský produkt se zádrhelem
Ligurci jsou na své pesto velmi hrdí a důsledně hájí svůj tradiční recept i prostřednictvím přísných pravidel a předpisů týkajících se přísad a metod přípravy, jak je stanovuje Regione Liguria a konsorcium Pesto alla Genovese. V Itálii je tato obrana integrity místních produktů, receptů a tradičních metod považována za druh národního sportu. Vzhledem k tomu, jak urputně Ligurci trvají na tradičních surovinách pro pesto, není bez zajímavosti, že v některých starých receptech se objevuje formaggio d’Olanda, což je sýr gouda. Tenhle zádrhel vznikl proto, že díky bohatému námořnímu obchodu se severní Evropou byl sýr gouda snadněji dostupný než Pecorino Sardo nebo Parmigiano-Reggiano. Pravdou také je, že před lety, když docházelo k sezónnímu nedostatku bazalky, bývala nahrazována majoránkou a petrželkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Avokádo místo másla Avokádo je mimořádně bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty. Tím je předurčeno v kuchyni k namazání na chléb a pečivo, podobně… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Den avokáda
Avokádo má v kuchyni velmi pestré využití, jde o velmi všestrannou ingredienci. Můžete si jej vychutnat ve slaných pokrmech, ale i salátech či… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
7 nejoblíbenějších vajíčkových pomazánek. Osvědčená klasika i moderní odlehčená verze
Nejlepší vajíčkové pomazánky Každá rodina má ráda tu "svou" vajíčkovou pomazánku. V našem přehledu je výběr těch nejoblíbenějších - ať už jsou to… Číst více
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na… Číst více
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a… Číst více
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?
Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná… Číst více
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Ještě nedávno jsme řepu znali jen v nakládané… Číst více
7 skvělých pomazánek, které se hodí nejen na Silvestra: Vyzkoušejte nejlepší pomazánky pro pěkné chvíle
Když zvažujeme, jaké pomazánky zvolit, mysleme i na to, že pokud budou mít pomazánky kontrastní barvy, budou na stole vypadat velmi lákavě a zajímavě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé
Jak připravit pesto z medvědího česneku. Co do něj patří a jak ho využijeme
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Caesar salát wrap
Přidáno před 1 hodinou
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 16 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 17 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno 2. 5. 2024 08:28
Přečtěte si Zobrazit více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Vybírat můžete podle tvaru a barvy, ale i velikosti či odolnosti