Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a jiné suroviny! Podívejte se dnes s námi za hranice blízké i vzdálené a připravte si dipy, které se běžně podávají třeba v Mexiku nebo v arabských zemích. Všechny jsou voňavé, plné zajímavých chutí, vegetariánské, lehké a na jarní dny jak dělané.

Co je to dip?

Jako my máme pomazánky a obvykle si je mažeme na pečivo, ve světě jsou obvyklejší dipy, do kterých se pečivo namáčí. Podle kuchařky The Joy of Cooking je dip totiž slovo původem z angličtiny a znamená „namočit“ nebo „ponořit“. Dipy se tedy obvykle podávají v malých mističkách a namáčejí se do nich kousky pečiva, zeleniny nebo i masa. Základem dipů bývá obvykle zakysaná smetana nebo majonéza, ale může tomu být i jinak. Třeba jako v následujících třech případech.

Guacamole

Lahodný, lehce pikantní dip z avokáda vás svou vůní a chutí snadno přenese do roztančeného Mexika. Na guacamole potřebujete zralé avokádo (prodává se pod označením ready to eat), dále cherry rajčátka, česnek, sůl, limetu, cibuli, koriandr a jalapeňos papričky (lze vynechat). Postup přípravy na guacamole je jednoduchý, stačí zkrátka oloupané a pecky zbavené avokádo rozmačkat a smíchat s nadrobno nakrájenými rajčátky, jalapeňos, cibulí a utřeným česnekem. Do guacamole se tradičně dává koriandr, ale pokud jej vyloženě nemusíte, použijte místo něj hladkolistou petržel.

Acili ezme

Podobně jako u guacamole je acili ezme na hraně mezi salátem a dipem, ale vzhledem k výsledné konzistenci se řadí spíše k dipům. Na pikantní pálivou tureckou dobrotu budete potřebovat rajčata, pálivé papriky, cibuli, půl hrsti petrželky, 1 až 2 stroužky česneku, sůl, olivový olej, 1 lžíci paprikového pyré, šťávu z půlky citronu, kajenský i černý pepř, sůl a trochu koření sumah. Někdy se přidává také sirup z granátového jablka. Zeleninu omyjte, případně oloupejte, papriky i rajčata zbavte semeníků a vše nakrájejte nadrobno. Smíchejte s paprikovým pyré, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a kořením a rozmixujte.

Hummus

Recept pochází z oblasti kolem Libanonu a hummus se běžně konzumuje v mnoha arabských zemích. Navzdory názvu je tento dip tak lahodný, že jen málokomu nechutná. Byť si jej můžete koupit běžně v supermarketu, domácí je domácí. Navíc vyjde levněji a je na přípravu snadný. Jak na to? Slijte dvě konzervy cizrny (vodu odložte stranou), přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, opatrně přilévejte vodu z cizrny a znovu mixujte. Podle chuti lze do tohoto základu přidat i česnek. Hummus se podává pokapaný olivovým olejem a dozdobený čerstvým koriandrem. Typickou přílohou je chlebová placka pita. Originální hummus je z cizrny, ale v posledních letech se tenhle dip připravuje i z jiných surovin, například z červené řepy, špenátu, čočky nebo z hrášku.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více