Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit, nebo být naopak tvrdý... S našimi tipy ho ale zvládnete levou zadní. Poradíme, jakou použít mouku či jak si poradit, když kynuté těsto není vaší nejsilnější stránkou.

Nok? Knedlík!

Češi milují omáčky - a milují i knedlíky, které jsou snad nejčastější přílohou ke guláši, svíčkové na smetaně, ale třeba i k hovězímu na houbách či staré dobré rajské. I když knedlíky z různých podobách a formách najdeme všude na světě; od čínských dim sum z rýžového těsta přes pořádné německé knödly až po elegantní kulaté britské dumplings, právě Česko je s tímto typem přílohy nejvíce spjaté. Jsme zkrátka národ knedlíkářů! A přitom uvařit opravdu perfektní domácí knedlík se začínajícím hospodyňkám nemusí povést hned na poprvé. Přinášíme tedy několik rad a tipů, které pomohou tento úkol zvládnout.

Základem u houskových knedlíků je výběr mouky. Někdo volí hrubou, jiný polohrubou. Faktem je, že knedlíky z polohrubé mouky budou vláčnější - takže pokud to tak chcete, určitě po ní sáhněte. Kdo si netroufá na kynuté těsto, může kvasnice v receptu nahradit práškem do pečiva. S tím knedlík prakticky nejde zkazit a na chuti se to neprojeví, je to jen lehce znát v konzistenci. Ale i to se dá zamaskovat; do těsta na knedlíky stačí přidat lžíci sádla. Díky tomu se zmenší šance, že se šiška při vaření srazí a knedlíky zůstanou krásně nadýchané.

Když je řeč o vaření; jak knedlík valstně tepelně zpracovat? Dnes je asi nejběžnějším způsobem vhodit vytvarované šišky do hrnce s vroucí vodou, dříve se ale knedlíky více vařily v (látkovém) ubrousku v páře. Díky ubrousku opravdu nehrozí, že by se knedlík rozpadl. Pokud zvolíte tuto cestu, nezapomeňte ubrousek nejprve namočit, vyždímat a řádně jej pomazat máslem či sádlem. Až pak do něj knedlíkovou šišku zabalte. Pozor! Ubrouskový kabátek zavažte, ale neutahujte, protože se knedlík při vaření zvětší. Tip: Pokud se vám nechce lovit mokrý ubrousek z horké lázně, položte napříč přes hrnec dlouhou vařečku a ubrousek na ni upevněte.

Pokud šišky přeci jen necháte vykoupat se ve vodě, jak předejít riziku, že se rozvaří? Přisypte do hrnce lžičku hladké mouky. A co dělat, když už je dílo zkázy dokonáno? Hotový knedlík položte puklou rozvařenou stranou na dřevěné kuchyňské prkénko - rána by se měla sama zatáhnout a nikdo nic nepozná. Ani vaše maminka!

Bramborová alternativa

Kromě houskových knedlíků jsou stálicemi české kuchyně i knedlíky bramborové, které se zase spíš než k omáčkám hodí k nejrůznějším šťavnatým pečínkám podávaným se zelím či špenátem. Ani s těmi to nemusí být zrovna jednoduché, ale není třeba se jich vyloženě bát. Stačí ze všech receptů, které najdete, vyřadit mouku a zcela ji nahradit dětskou krupičkou (většinou se v postupech objevuje v různých poměrech obojí). Uvidíte, že konzistence knedlíků bude díky krupici dokonalá a chuť knedlíků pěkně plná.

Těsto na bramborové knedlíky zpracovávejte z uvařených, především ale zcela vychladlých brambor. Horké brambory by totiž zavinily, že by vám těsto při zpracování zřídlo a vytvarovat knedlíky by se stalo nemožným. A nezapomeňte do těsta přidat vejce, i když ho v návodu na přípravu knedlíků třeba nenajdete. Je to skvělé pojítko, které těsto udrží kompaktní a navíc knedlíkům dodá bílkoviny. Na kilo brambor stačí jedno vajíčko.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Stopka64

18. 3. 2021 22:53

Já vařím knedlíky úplně jinak, doporučuji aspoň zkusit.
2 hrnky hrubé mouky + 2 hrnky mléka + 2 žloutky + sůl důkladně v míse zamíchám do hustší kaše. Přidám usušené hrubé kostičky housky (musím mít připraveno doma v zásobě), aspoň 4 hrnky, možná i víc. Důkladně promísím vařečkou a počkám (10 min), aby těsto zhoustlo. Mezitím dám vařit vodu do velkého hrnce. Namočím si ruce a vytvaruji z tuhého těsta dvě šišky, pěkně namokro každou uhladím!!! Vložím do vařící vody a vařím 30 minut, během vaření občas ve vodě obrátím. - Jsou bez prášku, bez kvasnic, vždycky se povedou. Tyto knedlíky jsou tužší a nenasákavé, vhodné jako příloha k vepřo-zelo i k omáčkám, ale také jako základ pro knedlíky s vajíčkem, kdy je předem osmahnu na oleji. Pouze ke svíčkové vařím hedvábný bezhouskový knedlík.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více