Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný kořen? Petržel dokáže zničit zápach z úst a nahradí i pleťovou vodu
Zdroj: Pixabay, Anna Sulencka, Pixabay license

Umíte si představit polévku bez kořenové petržele? Asi sotva. Svou aromatickou chutí a vůní ale umí doladit spoustu dalších jídel. Kromě toho se ale také využívá v přírodní medicíně, a to už mnoho století.

Dlouhá tradice

Podle dostupných pramenů se petržel pěstovala už ve starém Římě. Lidé si ji oblíbili zejména pro její aromatičnost, která dodává šmrnc celé řadě jídel, ale velmi brzy také objevili její léčivé vlastnosti. Možná i proto se petržel zpočátku objevovala zejména v evropských klášterních zahradách, kam se dostala z východního Středomoří.

Z hlediska zdraví petržel oslovuje hlavně ženy, které často trápí potíže s močovým ústrojím. Obsahuje totiž silici apiol, která působí dezinfekčně a současně jako diuretikum. V případě potíží stačí vyrobit odvar z petržele a vlažný ho popíjet během dne. Kromě toho odvar uleví i od nadýmání a potíží s trávením. Apiol má ale ještě jednu vlastnost, a sice že prokrvuje cévy. Proto si celer vysloužil pověst výjimečného afrodisiaka. Z vitamínů se v petrželi nachází A, C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálů je důležitý draslík, vápník, hořčík, mangan a železo.

Kosmetická i estetická pomoc

Díky obsahu živin je petržel rovněž vhodná na problematickou pleť. Vnitřní užívání vyplavuje z těla škodlivé látky, a tento fakt se brzy projeví i na krásně čisté pleti. Ale nasekané listy petržele rozmixované s vodou mohou sloužit i jako pleťový čistič zvenčí. Kromě toho petržel působí antibakteriálně; pokud trpíte na zápach z úst, třeba kvůli zánětům dásní, jejichž příčinou jsou bakterie, nebo proto, že máte rádi vysoce aromatická jídla jako česnek, pravidelně žvýkejte petrželovou nať, která vás tohoto estetického problému zbaví.

Kořenová trojka v kuchyni

Už jsme zmínili, že petržel je ideální do polévek, kterým, vzhledem ke své aromatičnosti, dodá jedinečnou chuť. Výborně se doplňuje s celerem a mrkví. Pro její cenné látky se nebojte ji používat za syrova. Kořen stačí nastrouhat, přidat další složky, dochutit a máte například pomazánku nebo salát. Pokud vám zbyla petržel, rozhodně ji nevyhazujte, ale naopak přidejte k pečenému masu či rybě, dodá jídlu zajímavý šmrnc. Jestli vás večer při televizi honí mlsná, zapomeňte na brambůrky a vyrobte si chipsy z petržele. Kořen oloupete a pak z něj škrabkou nakrájíte dlouhé kousky. Ty vložíte do rozpáleného oleje a osmažíte. Z petržele ale můžete připravit i pyré nebo hranolky, které jsou vhodnou alternativou pro každého, kdo se z nějakých důvodů vyhýbá bramborám.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den citronové šťávy

Den citronové šťávy

Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více

Marie

Nejnovější recepty Více