Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak stáhnout slanost z omáčky? Dobře poslouží starší pečivo, brambora nebo med
Zdroj: Pixabay, RitaE

Čím více se snažíte, tím méně se daří, znáte to? Čím více nám záleží na výsledku, tím více chybujeme. Především pak, když máme připravovaným pokrmem někoho pohostit. Ale i přesolenou omáčku lze zachránit.

Občas se nedaří každému z nás, to je zkrátka holý fakt. Přesolená omáčka proto nebývá ničím výjimečným. My vám ale poradíme, jak slanost omáčky stáhnout tak, aby nikdo nic nepoznal a všichni strávníci si na omáčce skvěle pochutnali.

Jak stáhnout slanost z omáčky

Nevzdávejte se a vyzkoušejte naše tipy na zmírnění slanosti vaší omáčky:

  1. Použít lze oloupanou mrkev, petržel nebo bramboru, nakrájenou na kostky. Povařte zeleninu v omáčce, natáhne její slanost. Poté ji stačí z omáčky vyjmout a můžete hodovat.
  2. Stejně tak může pomoci s přesolenou omáčkou i nakrájené jablko, které v ní povaříte a pak z ní vyjmete.
  3. Povařit v omáčce můžete i kus staršího pečiva, které slanost pokrmu stáhne. Krátce ho v omáčce povařte (aby se nezačalo rozpadat) a poté ho vyjměte.
  4. Znáte trik s kostkou cukru? Stačí ji položit na lžíci a tu pak lehce ponořit do omáčky. Jakmile se cukr začne rozpouštět, vyjměte lžíci z omáčky. Tento postup můžete několikrát opakovat, dokud nebudete s chutí omáčky spokojeni. Lžička medu taktéž dokáže stáhnout slanost z omáčky.
  5. Pomoci může i kyselá chuť, která slanost neutralizuje. Podle typu omáčky do ní můžete přidat citrónovou šťávu nebo ocet.
  6. Vývar je základem mnohých omáček. Můžete jím naředit přesolenou omáčku. Díky jeho chuti nebude omáčka po naředění mdlá.
  7. Se smetanovými omáčkami je to vcelku jednoduché. Můžete je naředit dalším množstvím smetany, jogurtu či kokosového mléka. Jen pozor na přílišné zředění, kdy se nezbavíte pouze slanosti, ale také celkové chuti omáčky.

Pokud jste to se solí opravdu přehnali, uvařte novou várku omáčky bez soli a poté ji smíchejte s původní, přesolenou omáčkou. A jedna praktická rada na závěr – solte za pomoci lžiček či prstů (špetek), nikdy nesypte sůl přímo z nádoby. Ušetříte si tak nejen nervy, ale také čas a práci.
A něco dobrého na závěr? Připravte si s námi delikátní rajskou omáčku:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více