Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Zdroj: Zdroh: Freepik, 8photo, Freepik License

Hrášek je vlastně první plodina, kterou se učí pěstovat už malé děti. Hrášek hospodyňce rovněž vytrhne trn z paty, když neví, jakou přílohu zvolit k masu – anebo když maso není. Ty malé zelení kuličky v sobě totiž ukrývají mnoho výživy prospěšné pro lidské tělo.

Znali ho už pravěcí lidé

Podle archeologických nálezů a publikace Mirovije očagi važnějšich kulturnych rastěnij od ruského agronoma a botanika Nikolaje Vavilova znali hrášek už lidé v mladší době kamenné a bronzové na území Malé Asie. Jeho pozůstatky archeologové našli také na území dnešního Švýcarska. Jak je patrné, jedná se o plodinu s poměrně dlouhou kulturní historií. U nás doslova panovala nadvláda hrachu až do konce středověku. Není divu. Nejenom, že je velmi snadný na pěstování – vlastně se dá říci, že roste sám – ale z hrachu se dá připravit celá řada výživných a zdravých jídel, takže v té době vlastně představoval základní potravinu v jídelníčku. A nutno dodat, že i nejlevnější.

Proč ho jíst?

Na to neexistuje jedna odpověď, ale hned několik. Například je ideální pro sportovce a všechny, kteří chtějí zhubnout, ael také pro jedince s osteoporózou, protože hrách má vysoký obsah bílkovin. Tím je vlastně vhodný i pro vegetariány. Hrášek rovněž obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a vitamíny C, E a K stejně jako minerály draslík, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo. Antioxidanty bojují proti stárnutí a vzniku chorob s ním spojených, zejména srdečně cévním onemocněním. Konzumace hrášku vám rovněž pomůže ke stabilizaci a snižování špatného cholesterolu a obsah vlákniny pro změnu zatočí s vysokou hladinou cukru.

Hrášek pro krásu?

Přesně tak. Zmíněného vitamínu C je totiž není v hrášku nezanedbatelné množství.Céčko ovlivňuje tvorbu kolagenu, který minimalizuje tvorbu vrásek a zpevňuje pokožku. K pružné a svěží pleti zase přispívají antioxidanty a kyselina listová, které v hrachu rovněž najdeme. Nedostatek vitamínu B přispívá k vypadávání vlasů a jejich pomalému růstu. Pravidelný šálek hrášku, který obsahuje dostatečné množství celé skupiny vitamínů B, vám naopak pomůže vlasy přirozeným způsobem zrevitalizovat.

Hrášek v kuchyni

Jako každá zelenina, i hrášek je nejlepší čerstvě vyloupaný z lusku, protože si zachovává veškeré důležité živiny. Hrášek je ale rovněž vynikající jako polévka, kterou můžete konzumovat jako vydatnější svačinu nebo lehčí večeři. Hrášková příloha je vynikající k plátkům různých typů mas. Určitě nezapomeňte hrášek přihodit do směsi na vaječnou amoletu. Pokud se vám v domácnosti sejde větší množství hrášku, které hned nespotřebujete, dejte ho zamrazit, v zimě, jako když ho najdete. Hrášek se dá také dobře zavařovat, ať již do slaného nebo sladkokyselého nálevu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více