Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světový den triflu: Kde se vzal opilý vrstvený pohár, který popletla Rachel z Přátel?
Zdroj: Wikimedia Commons, Ben, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21197464

Je pastvou pro oči, skvěle chutná a připravíte jej bez použití trouby. Tradiční anglický pohár trifle je snadný na výrobu a velmi efektní při podávání. Pro slavnostní příležitosti je tento dezert jako stvořený! Pokud jste jej ještě nezkusili, dnes je to přímo ideální, protože slavíme světový den této dobroty.

Trifle před pěti sty lety

Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Přátelé, určitě tuto dobrotu znáte, neboť její přípravu ve slavném díle popletla nešikovná Rachel - a to i přesto, že vyrobit trifle je neskutečně jednoduché! Název trifle v souvislosti s dezerty poprvé použil už v 16. století Thomas Dawson, autor kuchařských a prakticky zaměřených knížek, ve svém díle The Good Huswifes Jewell. Slovo trifle pak podle portálu What's Cooking America zřejmě pochází ze starého francouzského výrazu, jež označoval něco rozmarného. Recepty na tento vrstvený maxipohár vznikaly koncem 16. století rozšířením a doplněním poháru v Anglii známého jako „blázen“ (fool). Bláznivý pohár sestával z vrstev dušeného ovoce a sladkého krému. Do triflu pak byly přidány navíc piškotové těsto máčené v alkoholu a šlehačka!

Jak ten pohár vypadá?

Jedním slovem náramně! To, co dělá tenhle vrstvený maxipohár tak oblíbeným je totiž kromě chuti i vzhled. Na trifle potřebujete velkou skleněnou mísu, aby skládané vrstvy dezertu byly zvenku vidět. Trifle se totiž tradičně servíruje tak, že si do svých mističek nebo malých pohárů stolovníci nabírají právě z té jedné, uprostřed stolu postavené, velké skleněné mísy. Když je mísa na stopce, je to ještě lepší; krása dezertu pak vynikne naprosto dokonale.

Jak na to

To je na tom to nejvtipnější. Příprava triflu je jednoduchá, efekt ohromný! Samozřejmě, že lze upéct piškotový základ a s ním pak pokračovat. Ale je to zbytečné a sami Britové to tak nedělají. Do základu poháru se hodí využít zbytky z různých moučníků, co máte doma, třeba z odkrojeného dortu, nebo zbylé muffiny, perníčky a jiné sladké dobroty bez krému. Můžete si je pro tento účel postupně „syslit“ v mrazničce a vytáhnout, až přijde slavná chvíle triflu.

Pokud čekat nechcete, dejte na dno poháru cukrářské piškoty nebo italské sušenky amaretti. Pak následuje alkohol (ve verzi pro děti použijte šťávu z kompotu), který suchý základ krásně zvláční a ochutí. Do triflu patří portské, sherry, madeira nebo jakékoliv sladké dezertní víno, třeba Tokajské. Na vlhký základ se poté vrství žloutkový nebo pudinkový krém, ovoce, případně želé, opět krém, ovoce a šlehačka.

Zaujal vás tento typicky anglický dezert? Vyzkoušejte třeba malinový trifle, nebo želé trifle podle čtenářských receptů. Případně si udělejte svůj vlastní maxipohár podle toho, co máte doma i co vám chutná!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více