Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je low carb dieta nastavena správně, jde o zdravý jídelníček, který prospívá tělu a ještě váš kulinární repertoár obohatí o lahůdky, o nichž jste možná zatím neměli ani tušení. Seznamte se, prosím!

Málo sacharidů

Co znamená low carb? Česky doslova málo sacharidů. Dieta neboli stravování podle této teorie výrazně omezuje sacharidy v potravě. Podle portálu Stob.cz naše strava běžně obsahuje z celkového denního kalorického příjmu asi 50 - 70 % sacharidů. Při low carb je to tedy méně, než výše uvedené množství, podle míry „přísnosti“ je to zhruba 30 - 45 % sacharidů. Co to přesně znamená? Že se vyznavači tohoto směru stravování snaží omezit sacharidová jídla, typicky přílohy ve formě pečiva, rýže, těstovin a podobně. Vyloučeny by měly být veškeré kupované sladkosti, chipsy, průmyslově upravené potraviny jako třeba paštika. Doslova zelenou má ovšem zelenina!

Vyznejte se v low carb

Variant low carb stravování je hodně. Pokud se sacharidy pouze sníží, ale v jídelníčku stále zůstanou, je tato dieta pro většinu lidí prospěšná. Při extrémních formách, kdy množství sacharidů v denním příjmu klesá hodně pod 30 % a ve stravě je nahrazováno velkým množstvím bílkovin (tzv. ketodieta), už může takový jídelníček některým lidem škodit. Nějaké omezení sacharidů ve stravě ale zcela jistě prospěje všem. Problémem je, že jsme zvyklí dát si rizoto, knedlíky, špagety… Co s tím? Snadným řešením je dát si příloh méně. Ale jde to udělat i chytřeji!

Rizoto bez rýže, knedlíky bez mouky

Zdá se vám to jako nesmysl? Zastánci low carb stravování již vymysleli stovky, možná tisíce, receptů, v nichž je obvyklá sacharidová surovina nahrazena jinou, která podobně vypadá. Například rizoto. Typické italské krémové rizoto je sice nebetyčná lahůdka, ale taky kalorická bomba. Oproti tomu květákové rizoto je chuťově taky skvělé, ale obsahuje jen minimum sacharidů a tělu dodá pořádnou porci vlákniny a vitaminů.

A knedlíky bez mouky? Úplně snadno můžete nastrouhat zeleninu, třeba oloupanou dýni Hokkaidó, nebo cuketu, a smíchat ji se solí a nechat vypotit. Nastrouhaná zelenina se poté smíchá se žloutky a ušlehaným bílkem. Na jeden hrnek nastrouhané dýně vám stačí dva žloutky, sníh ze dvou bílků, sůl a půl lžičky prášku do pečiva (není ale nezbytný). Směs dejte do vymazaných hrníčků a nechte „vařit“ v mikrovlnce asi 4 až 5 minut. Z hrníčku vyjměte zeleninový knedlík, klasicky nakrájejte a podávejte třeba k pečenému masu se zelím nebo ke guláši. U těchto knedlíků si můžete „hrát“ a dochucovat je nasekanými čerstvými bylinkami, kurkumou nebo jiným kořením, které máte rádi.

Zeleninové těstoviny

Podobně snadná je příprava cuketových špaget. Cuketu dobře omyjte, nakrájejte na dlouhé nudličky a krátce poduste na olivovém oleji. Podávejte se sýrem nebo jako přílohu k masu. Případně si z čerstvé cukety udělejte salát s ořechy. Pokud se chystáte dělat tyhle zeleninové těstoviny častěji, vyplatí se vám pořídit si speciální ruční nebo elektrický spiralizér, který zeleninu nakrájí za vás. Pak už nebude stát v cestě za zdravější stravou vůbec nic! A co když low carb dieta není pro vás „ta pravá ořechová“? Zkuste některými recepty alespoň obohatit svůj stávající jídelníček. Uvidíte, že budete mile překvapeni!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více